А1 продължава да обогатява портфолиото си от технологични услуги в подкрепа на маркетинговите дейности на бизнес клиентите в онлайн среда.

С услугата А1 Video Assistant компаниите получават професионална платформа за директна видеовръзка с техните крайни клиенти. Услугата се интегрира в сайта или онлайн магазина на търговеца, което позволява на потребителите лесно и бързо да се свържат с консултантите в офиса или магазина.

Консултантите приемат обажданията на лаптоп или мобилно устройство и могат да демонстрират продуктите “на живо“, както и виртуално да разведат клиента из магазина, превключвайки между изгледи от различни камери, които са интегрирани с услугата.

Така бизнесът предоставя изживяване, което максимално се доближава до реално посещение във физически магазин, като в същото време се запазва удобството на онлайн пазаруването.

А1 Video Assistant може да помогне на компаниите да увеличат продажбите си и средната стойност на поръчката, както и да намали риска от връщане на продукти и незавършени продажби онлайн.

При необходимост консултантът има възможност да съдейства на клиента до завършване на поръчката му чрез функциите за споделяне на екрана, обмен на файлове и чат съобщения.

За улеснение консултантът може да използва показалец (pointer) и да навигира клиента през процеса на покупка.

Разговорите се осъществяват чрез сигурен криптиран канал за комуникация, а входящите видео обаждания могат да се разпределят интелигентно според избрания от клиента пакет на базата на предварително определени критерии - свободен консултант, наличност на продукт в конкретен магазин и др.

Мениджърите получават достъп до онлайн портал за следене на активността в реално време и виждат броя и статусa на приетите обаждания, кои консултанти са ги осъществили и др. Платформата предлага възможност и за запис на разговорите.

Услугата от А1 стартира в момент, в който дигитална трансформация е в период на ускорение в световен мащаб и в България. Месеците на пандемията и продължителната необходимост от социална изолация насърчи компаниите и потребителите да разчитат все повече на онлайн продажби.

През 2020 г. 23% от фирмите в България са стартирали или допълнително развили предлагането на продукти онлайн в желанието си да продължат дейността си и запазят ефективността на бизнеса.

А1 Video Assistant предоставя подходящ начин за комуникация на бизнес организациите, които все повече се ориентират към интернет продажби, като по този начин продължават дейността си, запазват и дори развиват позицията си на пазара, независимо от евентуални нови ограничителни мерки, свързани с пандемията.

А1 Video Assistant е платформа, подходяща както за компании, развиващи онлайн магазини, така и за представители на банковия и застрахователния сектор, брокери на недвижими имоти и други малки и средни бизнеси.

Пазаруването в дигитална среда става все по-популярно и сред българските потребители, като над 1.6 млн от тях са пазарували онлайн през 2020 г., а 31% от хората, които използват интернет, редовно пазаруват чрез мрежата.

Въпреки това 30% от потребителите предпочитат да пазаруват лично и да видят и пробват стоката, което се превръща в най-разпространената причина за отказ от онлайн покупка.

Услугата А1 Video Assistant дава решение на този проблем и помага на компаниите да поддържат личен контакт с клиентите си и да комуникират ефективно с тях и в онлайн среда.

С нея бизнес мениджърите имат възможност да развиват допълнително дигиталните канали за комуникация и продажби, така че да отговарят на нуждите на потребителите и да адаптират бизнеса адекватно на техните нагласи и поведение.

А1 предлага услугата в три пакета – Start, Business и Enterprise, според броя консултанти и едновременни обаждания.

При специфични нужди на бизнес клиента и интеграция с неговата CRM или ERP система, експертите от А1 подготвят персонализирано решение, с което да отговорят на конкретните изисквания.

А1 Video Assistant е част от разрастващото се портфолио от технологични услуги в помощ на маркетинговите дейности на бизнес клиентите.

Сред останалите предложения от А1 в това направление са услуги за създаване на корпоративен уебсайт – A1 Webpresence, онлайн магазин – A1 Smart e-shop, мобилно приложение – A1 Smart App, виртуални разходки във физически обекти – А1 Smart View, както и услугите A1

Интернет реклама и A1 Smart Social media за повишаване на онлайн присъствието на компаниите и комуникацията им с потребителите в социалните мрежи.  
 
А1, част от A1 Group, е водещ доставчик на дигитални услуги и телекомуникационни решения в България. Компанията предоставя мобилни и фиксирани услуги, високоскоростен интернет, интерактивна, цифрова и сателитна телевизия, четири собствени спортни канала с марката MAX Sport, платежни услуги, ICT, cloud и IoT бизнес решения на над 4,8 милиона клиенти. През 2020 г. A1 България отчита приходи от 513,8 млн. евро, а сравнимата EBITDA e 192,4 млн. евро.

A1 Group е водещ телекомуникационен доставчик в Централна и Източна Европа с повече от 27 млн. клиенти. A1 Group оперира в седем държави: Австрия, България, Беларус, Хърватия, Словения, Северна Македония и Сърбия. Приходите на A1 Group за 2020 година са 4,55 милиарда евро, а сравнимата EBITDA e 1,58 милиарда евро.

Портфолиото на A1 Group включва гласова телефония, високоскоростен интернет и мултимедийни услуги, както и решения в областта на високите технологии, преноса на данни и онлайн разплащанията. Групата разполага със стабилен акционер в лицето на América Móvil – един от най-големите телекомуникационни доставчици в света.