Младите хора искат да бъдат в предизвикателна среда, искат, присъединявайки се към НАТО, да виждат модерни технологии, да имат повече възможности за развитие. Това каза началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов в първия ден на пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО, която продължава от днес до 27 май в София.

Адмирал Ефтимов е говорител на Комитета по отбрана и сигурност.

"За това работим и вярвам, че Българската армия ще бъде достоен работодател", добави той.

"Много е трудно да се привличат младите хора към военна служба", призна адмирал Ефтимов.

"Под претекст за провеждане на военни учения Русия се намеси в икономическите зони на Черно море, включително и на България", посочи началникът на отбраната.

"Руски военни кораби не са нарушавали териториалните води на страната ни, но имаше намеса в изключителната икономическа зона", заяви адмирал Ефтимов.

"Пропагандата с руски наративи лесно се разпространява в нашата страна", посочи адмирал Ефтимов, а като причини той посочи близкия език и историята ни.

"Тези наративи хвърлят вина върху други лица за войната в Украйна", обясни той. По думите му войната на Русия срещу Украйна представлява провокативни дейности и нарочен опит за установяване на превъзходство.

"Тази година България отбелязва 20 години членство в НАТО, както и 75 години от създаването на Алианса", отбеляза адмирал Ефтимов.