Бургас на практика остана без свободни легла в Ковид отделенията, показала проверка на Флагман.бг.

По документи те са малко над 200, но част от тях не могат да бъдат обслужени, защото липсват медици и възможностите на здравната система, засега, са да лекува 170-175 болни от коронавирус.

Лошата новина е, че в специализираните отделения в двете университетски болници и общинските вече са хоспитализирани 171 пациенти, сочи справката на Регионалната здравна инспекция, която бе публикувана току-що.

В момента се реорганизира работата в част от здравните заведения в региона, но ще е нужно време. През следващата седмица ще се открият 30 нови легла, но на УМБАЛ „Дева Мария“ им трябва още няколко дни, за да подготви доскорошното онкоотделение за лечение на болни от коронавирус.

Припомняме, че онко отделението ще бъде преместено на втория етаж в болницата във Ветрен, а това за лечение на ковид-19 – в бившата военна болница, където има доста повече възможности. Собственикът на здравното заведение Семир Абумелих гарантира, че ще обезпечи с медицински специалисти и апаратура разширеното отделение.

От справката на РЗИ Бургас, която е за последните три дни, става ясно, че с коронавирус са починали още 5 пациенти, с което общата бройка на жертвите на пандемията за Бургас става 43. В реанимация са 4 пациенти.

За уикенда са регистрирани 177 новозаразени. Най-много са от Бургас – 101, Руен – 20, Поморие – 20, Карнобат – 11, Айтос – 11, Созопол – 5, Несебър -3, Сунгурларе и Камено – по 2.

Сред болните са 4 медицински лица, 11 учители – 6 от Бургас, по един от Поморие, Айтос, Камено и Руен, както и 7 ученици.
На домашно лечение са 1016 души, а излекувани до този момент са 937 лица.