Кучи студ и невиждани виелици връхлетяха Хитрино! Температурите паднаха под -20 градуса, цялото село се е превърнало в ледена пързалка и дори кучетата не се показват навън. "Въпреки суровата зима при нас всички работят изключително усърдно за възстановяването на Хитрино. Пострадалите, но оцелели наши съселяни живеят при роднини, а на тези, които са на квартира, ние поемаме наема", обясни кметът на селото Нуридин Исмаил, цитиран от в. България Днес.
Само двама души живеят в предоставените 15 фургона. "Чувстват се добре и няма проблеми. Мъжа го бяхме приютили в кметството, а жената беше при свои познати, но и двамата се върнаха след това във фургоните", сподели още Исмаил.

До края на седмицата ще бъде сложена нова дограма на по-леко пострадалите къщи от адския взрив. Изключително тежкото време не позволи прозорците вече да бъдат запечатани досега.

Една от най-тежко пострадалите при взрива - Шенай Хюсеин, бе изписана от болница. При трагедията тя загуби 18-годишния си син Дениз Янузов и 42-годишния си съпруг Танер Ахмедов.

"Мъртвият ми син Дениз е в рая! И съпругът ми Танер е с него! Милички, бъдете спокойни! Ще живея вече за другия ми син, който оцеля - Юнуз. Но кървящата рана никога не ще зарасне. Тя ще остане завинаги в мен. Върнах се от ада. От големия ад!", сподели в трогателна изповед Хюсеин.

14 нови къщи ще бъдат построени в Хитрино до септември. Сградите ще бъдат на три метра отстояние една от друга и ще заемат местата на напълно разрушените при смъртоносния взрив на цистерните, разказа Нуридин Исмаил.

На 20 януари предстои среща между собствениците и архитектите, на която ще се предложи идейният проект.

"На срещата хората ще видят какви къщи ще им се строят. Ако се стигне до споразумение, ще се направят и работните проекти, през март най-вероятно ще започне строежът. Той ще отнеме около половин година. Надявам се през септември къщите да са готови и тогава хората да прекрачат прага им", разказа Исмаил.

Домовете вероятно няма да бъдат близнаци, както се говореше. Някои от тях ще бъдат едноетажни, а други от тях ще се извисяват на два етажа според конструкцията на разрушените.

Придвижването на документацията върви с по-бързи темпове от предвиденото и по този начин хората от Хитрино ще могат да имат собствен покрив над главите си, преди да падне следващата зима.