Пресконференция на Висшия адвокатски съвет на тема 130 години от приемането на първия Закон за адвокатите, се състоя днес в пресклуба на БТА.  

На нея бе представена книгата "Адвокатът, Конституцията, приложимото право" (с анотирана практика на Конституционния съд). Тя е написана специално по повод на годишнината и е ценно помагало за юристи, журналисти, изследователи и широката общественост.

В празничния брифинг участваха: Ралица Негенцова - председател на Висшия адвокатски съвет;  Людмил Рангелов - зам.- председател на Висшия адвокатски съвет; Атанас Стоянов - зам.- председател на Висшия адвокатски съвет; Стефка Въжарова - главен секретар на Висшия адвокатски съвет; 
проф. д-р Пенчо Пенев - автор на книгата "Адвокатът, Конституцията, приложимото право". 

Преди 130 години, на 22 ноември 1888 г., Петото обикновено Народно събрание на Княжество България приема първия Закон за адвокатите. Законът, който пръв регламентира най-благородната от всички юридически професии - адвокатската. Професия, за която, както казва един от създателите на този закон - д-р Константин Стоилов - "изискват се първо нравствени качества, после умствени качества. Нравствени, защото на него се поверяват именията и честта на хората, от него зависи тяхното спасяване или опропастяване, накрая на него се поверяват такива тайни, които, ако е нечестен, може да навреди на своите клиенти и на обществото, а тъй също и на съдилището".

Все още някои робуват на клишета, мислейки, че това е "празник на адвокатите". Истината обаче е, че това е празник на цялото българско общество. Защото тъкмо с този закон младата българска държава заявява на висок глас, че защитата на правата и интересите на гражданите е част от защитата на държавността.