Апелативният съд в Пловдив реши дали да остави в ареста обвинените за мощната измама с фиктивна продажба на трюфели и за пране на пари Иван Лулчев и Венцислав Думанов.

Защитниците на задържаните изтъкнаха пред съда, че прокуратурата е имала достатъчно време да прецизира обвиненията си, тъй като разработката е от няколко месеца. Те твърдят, че няма достатъчно доказателства за повдигнатите обвинения за пране на пари и за действия като организирана престъпна група. 

Страната на трюфелите: Разбиха ОПГ, изпрала над 50 млн. лева с нагла схема

Задържаният 47-годишен Лулчев, който според държавното обвинение е ръководил цялата дейност повече от две години, отрича да е замесен в подобни схеми и смята, че в дъното на екшъна през последните дни е бившата му. С нея не живеят заедно отдавна, а Лулчев полага грижа за двете си деца. Показанията, които тя дала, били така вещо оформени, че се създава подозрението, че са предварително изготвени от специалист, след което само подписани от съпругата. 

Според прокуратурата за 6 месеца Лулчев и Думанов са заявили оборот за 50 млн. лв. и са укрили ДДС за 12 милиона. Окръжният съд в Пазарджик постанови мярка "задържане под стража" и за двамата. На брифинг зам.-апелативният прокурор на Пловдив Румен Попов обясни, че групата е действала в района на Пазарджик.

63-има души били наети да берат гъби, но после при разпитите се оказало, че те не различават мухоморка от манатарка. Въпреки това се отчитала дейност по намиране на трюфели. Според  Попов само за юли щетите за хазната от престъпната дейности са за 1 милион.

Апелативен съд – Пловдив потвърди определение на Пазарджишкия окръжен съд, с което е взета мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо двама мъже, обвинени за участие в организирана престъпна група и пране на пари.

След като се запознаха с материалите по делото и изслушаха страните, апелативните съдии приеха, че има достатъчно доказателства, за да се обоснове предположение за съпричастност на В. Д. и И. Л., за повдигнатото им обвинение за това, че в периода от месец януари 2022 г. до 05.12.2022 г. в гр. Пазарджик са участвали в организиран престъпна група, създадена за извършване на престъпления против данъчната и финансова система при търговия с трюфели и гъби в страната.

Според съда, второто обвинение за пране на пари, което е повдигнато срещу двамата обвиняеми, е некоректно и не се подкрепя от доказателствата по делото, но обосноваността на първото, е достатъчна за задържането им под стража.

Има опасност при по-лека мярка за неотклонение, за която настояваха адвокатите на В. Д. и И. Л., всеки от двамата да извърши престъпление във връзка с оказване на въздействие на свидетели, на чийто показания се основава повдигнатото им обвинение.  Част от свидетелите са зависими от обвиняемите, тъй като последните са техни работодатели.  

Определението на Апелативен съд – Пловдив е окончателно и не подлежи на обжалване.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук