Част от афганистанците, настанени в Бежанския лагер в Харманли, са запретнали ръкави по възстановяването на училището си, което изгоря в края на януари при пожар в халето, което обитаваха, пише haskovo.net. То обаче ще е на ново място-в 10-то хале, където бяха преместени след инцидента.

Все още се изяснява причината за тръгването на огъня. Една от версиите по които се работи е, че искрата е тръгнала от късо, а другата-от незагасен фас.


При инцидента пламъците обхванаха столовата, където настанените в халето се хранеха. В това помещение афганистанците водеха и своите учебни занятия. Огънят унищожи почти всички учебни пособия. След потушаването им, тази част, която остана годна от учебниците и техниката беше прибрана грижливо от чакащите статут чужденци. Учебният кът е важен за тях. Голяма част от времето си те прекарват там, за да уплътнят дългите дни в очакване на документите си.За доброволческата си работа афганистанците, заели се с възстановяването на школото, са поискали с писмо разрешение от ръководството на лагера, информира шефът му Славчо Янев.

“ Уведомиха ни, че са се събрали цяла бригада и с помощта на представители на НПО-тата, които действат на територията на лагера и външни доброволци, започват възстановяването на училището си“, каза Янев. Осигурихме им в помощ и майстори-хора, които работят по поддръжката в лагера. Част от материалите, които се използват, са от малкото оцелели при пожара, обясни още директорът на РПЦ -Харманли.