Както вече стана известно, на 20 декември в Зала 1 на НДК ще имаме възможност най-после да се насладим на концерт-спектакъл “Спомен за НЛО”, в който ще се включат добре познатите актьори от легендарната формация “НЛО” (Георги Мамалев, Антон Радичев, Катерина Евро), с участието и на Камен Воденичаров, Тончо Токмакчиев, младата актриса Ева Данаилова. 
Идеята за спектакъла е дело на композитора Стефан Димитров, като освен неговото лично участие на сцената, музиката му ще звучи в осъвременени аранжименти, направени от Евгени Димитров - Маестрото и “Ку-Ку Бенд”.

Ще се насладим на живото изпълнение на големите хитове на НЛО, като “Ех, Канада”, “Адвокате”, “Свако Цако” и много други, с незабравимите текстове на Живко Колев и Недялко Йорданов. Димитър Стоянович се е погрижил да бъдат възродени любими образи от далечното и не толкова далечното минало.
Освен легендарни скечове като “Тримата в кухнята”, “Професор Гучев”, “Пресцентър на МВР” и други, актьорите ще представят на сцената нови актуални теми в специално написани за концерт-спектакъла нови актьорски етюди, режисирани от Лъчезар Аврамов. 

- На 20 декември “Спомен за НЛО” в НДК? Супер?

 - Споменът за НЛО събира екипа след близо 14-годишна пауза. Бях загубил надежда, че някога отново ще се съберем и че отново някои от скечовете ще се изиграят на живо. Става. Но ето, за огромно съжаление на всички ни, ги няма вече на този свят и Велко, и Чочо, а ние, живите, пък се пръснахме, всеки с ангажиментите си.

Добре че тази година композиторът Стефан Димитров, който за НЛО е написал 70 песни, и то прекрасни, а няма друг певец или група, за които да е сътворил толкова много.

Нека припомня, че ние от НЛО почти 10 години имахме телевизионни предавания, като всеки месец излизаше нова песен под музикалната диктовка на Стефан Димитров. Изпълнявахме чудесни текстове на големи автори - Живко Колев, Недялко Йорданов, Иван Ненков, както и скечове на Любчо Пеевски, Весел Цанков, Димитър Бежански, имаше и период, в който играехме по текстове на произведения от Станислав Стратиев, Чавдар Шинов.

Изобщо наборът от таланти беше много голям и на това се дължеше успехът. Трупата от актьори също беше на много високо ниво. Освен Велко и Чочо, редовно участваха Катето Евро, Мария Сапунджиева, Мария Статулова, Тео Елмазов, Кръстьо Лафазанов, Митко Рачков... Може ли да се забрави това?!

- И Стефан Димитров е дал идеята за този концерт, нали?

- Има предистория. На честването на 70-годишнината на Стефан Димитров възникна въпросът, големият въпрос - защо на концерта в негова чест няма песни, които сме изпълнявали в НЛО? Не може така. И след три дни той предложи да имаме този концерт. И всички сме много щастливи.- Нека те отклоня малко. За “Майсторите на комедията” какво ще кажеш? С Тончо Токмакчиев и Камен Воденичаров попътувахте доста из Европа, Канада и САЩ?

- С Тончо, Камен и моя милост попътувахме доста в чужбина. Всичко мина много добре, макар че доста умора натрупахме. В Канада и САЩ бяхме 20 дни - изнесохме 3 спектакъла в Канада и 7 в Щатите. Но си заслужаваше. Имам много какво да разказвам, но сега съм с настройка само за концерта “Спомен за НЛО”. 

- Добре, няма ли да ви е много трудно този път, всичко ще бъде по нов начин, помните ли си текстовете, ще има и участници, които не са били с вас в миналото? Как го мислите?

- Ние, вътрешните в НЛО, като Катето Евро, Антон Радичев, моя милост, сме сигурни в себе си. Ще ни бъде по-лесно все пак. Знаем си песните, помним си скечовете и ситуациите около тях, макар че всичко ще бъде с нов аранжимент, всичко трябва да се импровизира, но ентусиазмът е много голям, ще стане много хубаво

Имам си дребните тревоги, споделям ги, но мисля, че няма страшно. 

- Би ли припомнил някои заглавия на най-популярните песни и скечове?

- О, боже! Например - “Адвокате”, “Ех, Канада”, “Благодаря ти много, мила”, “Киро пора“: Цяла седмица спестявах, от закуски се лишавах, ето ти хиляда бона, само да е щур купона...

С Камен Воденичаров пеем - “Донке ле”. Прекрасна песен. А, да. Как ще започнем концерта: “Добър вечер, дами и господа, как се чувствате, добре или да!”. Ха-ха! Смей се, бе! Ох, пълни ми се сърцето!- Репетиции редовно правите ли, или да?

- Първо всеки самостоятелно си работи, а към края ще се обединим. На мен всички песни и текстове са ми в главата. Знам всичко наизуст. Няма как - толкова години съм ги учил, слушал, изпълнявал, записвал - много работа. Набили са ми се в главата, а моята е яка. Още може. 

- Времето си тече и все пак така чисто лично, какво няма да забравиш от случките с Клуб “НЛО”?

- Няма да забравя летните ни концерти в големите градове, особено тези по морските ни курорти - нали туристите се сменяха, ние изнасяхме по няколко представления.

Беше много приятно. Липсват ми. Да не ти казвам в какви новогодишни телевизионни предавания участвахме. Много бяха смешни, забавни, искам да кажа, с режисьор Боряна Пунчева.

- А какви пари изкарвахте тогава?

- Актьорът не може да бъде богат, каквото и да прави на сцена. Работехме много, печелехме, но в рамките на нормалното. В никакъв случай не живеехме в лукс. И за сега се отнася. Но за мен сега най-важното, това, което ме занимава едва ли не денонощно, е да стане добре този наш концерт - “Спомен за НЛО”.

Емоционално звучи, но наистина всичко останало е на заден план. Спрял съм всякакви пътувания във и извън страната. Този концерт ще е единствен, няма да има повторения, няма да го изнасяме никъде другаде. Така сме решили. 

- Ясно. Но пък извън “Спомен за НЛО” в кои театрални постановки имаш участие?

- Играя в пиесите: “Аз плащам”, “Мнимият болен”, “Опит за летене”, “България, земя благословена”, но след Нова година директорът Мариус Донкин ни е дал почивка цяла седмица, така че, доволен съм. Ще се оправим. И обещавам, че на 20 декември хората, които ще дойдат в НДК, ще бъдат радостни и щастливи! 
Нема лабаво!

Елена КОЦЕВА
/вестник "Над 55"/