Заведенията и нощните клубове да продължат да работят с желано от тях работно време, но при условие, че персоналът и всички посетители представят ковид сертификат за ваксинация, отрицателен PCR или антигенен тест, документ за преболедуване, за наличие на антитела или си направят бърз тест на влизане в ресторанта или дискотеката. Това е едно от решенията, които са предложени от бизнеса, за да не бъде спирана или ограничавана работата на ресторанти, кафенета и нощни клубове, обясни за “Труд” Ричард Алибегов, председател на Българската асоциация на заведенията.

Той настоява обаче бързите тестове да се осигуряват безплатно от държавата и да могат да се правят в определени пунктове или направо пред заведенията. 

Това вече е правено в Германия, Австрия и Сърбия, посочи Алибегов. Процедурата отнема 2 минути и разходите за държавата ще са наполовина в сравнение с компенсациите при затваряне на ресторанти и кафенета, изчисли той.

„Служебният здравен министър беше предложил вариант, при който заведенията с изцяло ваксиниран персонал и посетители да работят без ограничения, но тогава от туристическия бизнес отхвърлиха идеята като дискриминационна. Тъй като се давала само една опция - имунизация, докато от заведенията настояват за включване на тестове и опции за преболедували. По този начин ще помогнем и на държавата, тъй като на хората ще им писне да се тестват и сами ще решат да се имунизират“, обясни Алибегов.

За контрола ще трябва да следят представители на здравните власти.

“Трудно ще се осъществи контрол. Хората подправят паспорти и пари, какво остава за тестове. Дори в Израел хванаха хиляди фалшиви тестове на украински туристи. А сервитьорите или хостесите не са квалифицирани да проверяват достоверността на подобни документи”, коментира за проф. Георги Рачев, председател на Алианса на туристическата индустрия в България. 

Според него обаче подобно решение е добро, защото би привлякло и чужди туристи у нас, които допринасят за приходите в бюджета от сектора.