"Трима криминалисти от Бургас ме пребиха в районното управление в Карнобат. Пердашиха ме 40 - 50 минути с палки, пускаха ми и електрошок!" Това заяви Христо Иванов от Харманли. Той си е извадил медицинско и каза, че ще съди полицията, пише "Марица".
34-годишният мъж обясни, че отишъл до Карнобат, за да си купи Кола на 4-ти април. Там в 18.30 часа го засякло Пежо без обозначителни знаци. От цивилната лека кола изскочили трима униформени и го арестували.

"Отведоха ме в районното и ме задържаха за 24 часа, казаха ми, че съм участник в телефонна измама. Няма такова нещо", твърди Христо.
 


"На следващия ден в 13.30 часа ме заведоха за разпит. Там трима цивилни започнаха да ме бият зверски. Говориха ми за някакви пакети, каквито нямам и не съм виждал. По едно време се спряха и един от тях ме снима, уж, че не ми е упражнявано насилие. После маризът продължи, налагаха ме по тялото. Казваха ми, че ако не призная за телефонната измама, ще ме откарат в Бургас и там ще ми навират палки в задника, докато не стане на тяхното. Не съм измамник и нищо такова не съм признал", обясни Иванов. Според него го освободили на 5 април към 19.40 часа.

"Тръгнах си с колата и след няколко стотин метра ме спряха полицаи отново. Пак ме задържаха, защото нямам шофьорска книжка. Наистина е така, взеха ми я преди 10 г.", разказа харманлиецът, който от няколко години живее в Свиленград и се занимава с боядисване на коли и мотори.

След завръщането в Хасковския регион Христо първо минал преглед в Спешното, после си изкарал и удостоверение от съдебна медицина. В документа е отбелязано, че при прегледа са установени контузни отоци по главата и лицето. Кръвонасядания по кожата на лявата ръка и тялото. За следите от действието на електроди на електрошокова батерия по тялото в заключението пише:

"Описаните увреждания са причинени по механизъм на действие от твърд тъп предмед и могат да се получат по начина и при обстоятелствата, описани в предварителните сведения." От експертизата става ясно, че е причинено разстройство на здравето, извън случаите на тежка и средна телесна повреда.
 


За коментар по случая медията се е свързала и с регионалния пресцентър на ОДМВР-Бургас.

"Въпросното лице наистина е задържано по разследване за телефонна измама. За сега по този случай няма повдигнато обвинение. Няма и данни, че Христо Иванов е станал жертва на полицейски произвол. Задържаният заявил в един момент, че вдигнал кръвно. Откарали са го до Бърза помощ, където са констатирали, че всичко е нормално и не е имало следи от побой по него. След първото изтичане на 24-часовата полицейска мярка отново е бил задържан, защото е шофирал без книжка и по този случай има образувано бързо производство. Ако г-н Иванов има претенции за упражнено насилие над него от наши служители, може да подаде жалба до ОДМВР-Бургас и тогава ще бъде образувана служебна проверка от директора", гласи официалното становище по случая на бургаската полиция.

"Ще подадем жалба утре. Тя ще е до Районна прокуратура - Карнобат", коментира и адвокат Христо Маргаритов, който представлява 34-годишния харманлиец.