Световни учени призоваха политиците и медиите да бъдат по-внимателни в изказванията си за електронните цигари, защото те могат да са ефективно средство за отказ и решаване на огромния проблем със смъртността от пушенето.

Заключението им беше публикувано в журнала на Американската асоциация по обществено здраве, след като по-рано през годината излязоха и последните научни данни от Световния виртуален форум за електронните цигари в САЩ.
 
„Заради посланията, които получават, голяма част от хората, сред които и повечето пушачи, смятат електронните цигари за толкова опасни или дори по-опасни от пушенето. Обратно на това, заключенията на Националните академии на науките, инженерството и медицината в САЩ (National Academies of Science, Engineering, and Medicine) са, че електронните цигари са далеч по -малко рискови от пушенето“, заявяват учените в публикацията „Балансиране на рисковете и ползите от е-цигарите“ в американския специализиран журнал.
 
„Лабораторните изследвания на съставките на електронните цигари, токсикологичните инвитро изследвания и краткосрочните клинични проучвания показват, че електронните цигари вероятно ще бъдат далеч по-малко вредни от горимите цигари”, заключават от Националните академии на науките, инженерството и медицината в САЩ. Британският кралски колеж на лекарите също установи по подобен начин, че „изпаряването от употребата на вейпинг устройствата не е напълно безрисково, но е далеч по-малко вредно от тютюнопушенето”, се посочва в публикацията на американското специализирано издание.
 
Пушачите трябва да имат информация за алтернативитеНеобходимо е да се предостави нужната информация на пушачите и достъп до средствата и алтернативите, които могат да ги накаратда спрат цигарите, защото иначе ще продължат да пушат,нанасяйки огромна вреда на здравето си,заявяватсветовните експерти и водещи специалисти в медицината и общественото здраве.
 
Трябва да се намери баланс между риска от употреба на електронните цигари сред младежите и потенциала на тези устройства да помогнат на хората, които искат да спрат цигарите, казва проф.Кен Уорнър, изследовател по общественото здраве от Университета Мичиган в САЩ.
 
Много държавни здравни агенции, включително и СЗО, създават негативно обществено мнение за електронните цигари, поставяйки акцент върху рисковете за младежите вместо върху ползите за онези пушачи, които искат да откажат пушенето с помощта на вейп устройствата.

“Тъй като доказателствата показват, че използването на електронни цигари може да увеличи шансовете за отказ от тютюнопушенето, много учени, включително авторите на тази публикация, насърчават здравната общност, медиите и политиците да преценят по-внимателно потенциала на вейпинг устройствата за намаляване на смъртността, причинена от тютюнопушенето“, се посочва в научната публикация.
 
Отказът на цигарите се повишил с 15% заради вейпинга
 
Ефектът от преминаването към е-цигари, който би могъл да повлияе на общественото здраве, вече е доказан от авторитетни изследователски институти като Кралския колеж в Лондон по искане на Агенцията по обществено здраве на Англия.
 
„Три рандомизирани проучвания в периода 2019 – 2020 г потвърждават, че електронните цигари са ефективен метод за отказ на тютюнопушенето. Два пъти повече хора са отказали цигарите в Англия благодарение на електронните цигари, всравнение с никотинзаместващата терапия“, посочва проф. Уорнър. Други четири проучвания сред населението на САЩ и Великобритания сочат, че вейпингът е повишил отказа от цигари с 10-15% само за няколко години - от 2016 насам, като отново е сочен за най-ефективен метод за спиране на пушенето.
 
Биомаркерите, показващи излагане на токсични вещества, са повишени при пушачите нагорими цигари спрямо употребяващите само електронни цигари. В проучванията с пушачи, преминаващи на електронни цигари, са установени намалени нива на излагане на токсични вещества.
Тестовете на белодробната и съдовата функция при последните показват подобрение след преминаването на бездимните алтернативи. Тези потребители съобщават и за по-малко респираторни симптоми от хората, които пушат конвенционални цигари и от тези, които употребяват и двете.