Преди доста години, когато тя беше на върха на славата си и всяка вечер я виждахме на телевизионния екран, почивахме по едно и също време в Международния дом на журналистите във Варна. Разбира се, с популярността си и ослепителната си красота тя ни привличаше като магнит към себе си. Помня, че тогава на плажа телевизионната звезда се пошегува: “Хубавите на млади години жени стават грозни баби. И обратното - невзрачните се превръщат в симпатични белокоси старици”.
За щастие, времето я опроверга. И на своите 80 години Анахид Тачева изглежда все така прекрасно. Макар че и за това най-красивата някогашна говорителка на БНТ има своето обяснение. Преди време тя призна, че рядка болест я прави младолика и кара връстниците й да завиждат

- Таласамия минор е вид анемия, която се предава от майка на дъщеря. Предала съм я на дъщеря ми Теодора, а за третата ми бременност лекарите ме предупредиха, че може да е фатална и искаха да я прекъснат. Но аз не се уплаших.

Спомня си, че по време на втората и третата й бременност, когато изчезвала от екрана на БНТ, клюкарите пускали какви ли не слухове. Когато забременяла с втората си щерка от Коста Цонев, в София се заговорило, че маниак я е пресрещнал след работа и я е изнасилил в гората до телевизионната кула. Наложило се да обявяват по телевизията, че Анахид Цонева е бременна. 
Сватбата с Коста Цонев

Години след това, когато вече била омъжена за втория си съпруг и била бременна с Анахид-младша, клюката била още по-зловеща - цяла България коментирала как турчин изнасилил говорителката в Истанбул, като я затворил в тайна стаичка в дюкяна си. 

А всъщност аз живеех тогава във Виена с втория си съпруг, припомня си неувяхващата красавица.
Първият мъж на Анахид е актьорът Коста Цонев, за когото тя се омъжва през 1958 г., веднага след завършване на гимназията. Двамата се запознават по време на новогодишно тържество в зала “България”. По това време бъдещата телевизионна говорителка няма навършени още 18 години и за да се оженят, той лъже, че вече е бременна от него. 

Докато е омъжена за актьора, тя се появява на екрана под името Ани Цонева. Развеждат се и после отново се женят и... развеждат. От брака си имат две деца - Теодора и известният телевизионен журналист Димитър Цонев, който, за жалост, си отиде твърде млад.

Вторият й брак е с Васил Тачев, успешен бизнесмен. С него имат една дъщеря, която носи нейното име - Анахид. 

Легендарната телевизионна говорителка през последните две години живееше в чужбина - в САЩ, при по-малката си дъщеря Ани, която има имение в Хамптън заедно със съпруга си Аристотел - потомък на гръцки изселници. Зетят върти солиден бизнес с казина. Ани се занимава с финансите във фирмата на мъжа си, но има и фирма за продажба на препарати за избелване на зъбите. Двамата имат две момчета - Арис-Нондъс и Ейтън-Васил. Внуците на Анахид не разбирали много български, защото в семейството на дъщеря й се говори само на английски, но когато голямата фамилия се събере, винаги се разбират, шегува се другата й дъщеря Теодора.

За празника по случай 80-годишния й юбилей Анахид се прибра в България. Че се завръща у нас за по-дълго, потвърди и внучката й Деси Цонева, когато около нея гръмна поредната шумна новина.
- Няма драма, че напуснах Гала. Искам да си гледам семейството, а и баба ми ще има нужда от мен - коментира неотдавна решението си да напусне предаването “На кафе” дъщерята на Димитър Цонев. Деси смята да отделя повече време на баба си и малкото си второ дете.

- Баба ми Анахид, за съжаление, не е толкова добре, колкото бихме искали всички. Тя ще има нужда от внимание, затова смятам да й го дам. Според мен мозъкът й е включил някакъв защитен механизъм и трие всичко, от което я боли. Физически е много здрава, но ментално не е себе си - разказа още Деси. 
Цяла България я обичаше

Телевизионната икона от близкото минало преживя два много тежки житейски удара - първият бе кончината на любимия й мъж, а вторият смъртта на сина й Димитър Цонев, който си отиде от инсулт през 2016 г. Говорителката така и не можа да го прежали и във всички свои интервюта споделяше, че никога няма да преодолее болката от загубата му. 

Вероятно тъкмо по тази причина паметта на Aнaхид e зaпoчнaлa ceриoзнo дa й изнeвeрявa. Oт известно време тя пиeлa дoри cпeциaлни хaпчeтa, зaщoтo прoблeмът ce зaдълбoчaвaл, вce пo-чecтo бъркaла дaти, имeнa нa рoднини, губели й се мoмeнти oт минaлoтo. 

Бeлитe пeтнa в пaмeттa ca oбичaeн прoблeм зa хoрaтa нa нeйнaтa възрacт, нo ceмeйcтвoтo й вeчe виждaлo кaк тя нe e cъщият чoвeк, кoгoтo пoзнaвaли. 

Въпрeки нeвoлите на възрастта телевизионната лeгeндa вce oщe e c фигурa нa учeничкa, хрaни ce здрaвocлoвнo и прaви упрaжнeния. Цигарите обаче са табу за някогашната звезда. Може би здравословният живот плюс арменските гени са факторът, поради който и на тази възраст тя изглежда ослепително. Единствената промяна във визажа й е цветът на косата - от брюнетка е станала блондинка.

Нека й пожелаем да е жива и здрава още дълги години!

Щрихи към портрета

Анахид Тачева е популярна телевизионна говорителка, родена на 15 октомври 1940 г. в София. Моминското й име е Анахид Мелкон Тавитян. През 1962 г. тя печели конкурс на БНТ и оттогава дълги години чете новините пред зрителите. Превръща се в най-голямата звезда сред колежките си от държавната телевизия и става едно от най-популярните лица от екрана.

Любопитна подробност е, че Ванга й предрича раздяла, както и дете, но не от тогавашния й съпруг Коста Цонев, а от друг мъж. Това изумило красивата говорителка, която по това време все още била щастливо 
омъжена. Всичко това се случило при второто й посещение в Петрич. Първото й отиване при славната пророчица за нея завършило злополучно. “Петричката врачка” изгонила славната Анахид, при това доста безцеремонно. Каква е причината така и не разбрала.

Днес Анахид е майка на три деца, баба на шест внуци и две правнучета.

Ива ВАЛЕНТИНОВА