Според политолози проектът на Божков е по-скоро компромис и няма как да влезе в политиката. 

Това са заявки, които целят друго. Той няма как да влезе в политиката, защото няма как да влезе в България. Това коментира пред БНТ социологът Кънчо Стойчев по повод скандалите, които се опитва да генерира бизнесмена с 18 обвинения, Васил Божков, в това число и със заявките си за партия.

На свой ред политологът Антоний Гълъбов определи заявките на Божков за партия като политически комикс, особено що се отнася за заявките като политическа програма. По думите му обявените политически намерения са общи и не особено състоятелни. 

Стойчев поясни,че ще продължи да тече информация и факти  - било то истински или не. При всички положения това обаче нямало как да не се отрази на политическия живот.Въпреки това според него идеята за създаване на партия от Божков  е "невъзможно, нелогично и несериозно".

Антоний Гълъбов пък напомни, че това е година без редовни избори и време за стратегическо планиране и трябват усилия  да се възстанови страната.

Според него е време за сериозна работа, но виждаме известно забавяне , което обаче е причинено от ситуацията с пандемията.

От думите му стана ясно, че трябва да има преразглеждане на програмата България 2020-2030, да се решат други проблеми, които се показали около кризата - сивата икономика, незащитените работни места.

На въпроса къде е уязвима властта - заради политиките или скандалите, Стойчев отговори, че няма страна, която да е била подготвена за пандемията. По думите му по-скоро България се е справила добре, независимо някои недомислици като спирането на майчината помощ за 45 дни и ограничаването на достъпа до парковете.

Въпреки това според него страната е излязла сравнително добре от кризата. Относно скандалите обаче според него основният проблем е дали ще се вземе политическа отговорност.

А дали ще се стигне до оставки във властта зависело от следващото развитие. Въпреки това той е на мнение, че докато не се поеме политическа отговорност, ще има нагнетяване на напрежението.

Според Гълъбов обаче наблюдаваме нещо като антициклон, а атаките са повече изнесени в сферата на пропагандата и агитацията, а не срещу конкретни политики.

Освен това 10 месеца преди вота нямало ясен автентичен алтернативен проект, като по думите му дори и в БСП в момента нямало елементи да бъдат алтернатива.

Относно това дали винаги наблюдаваме едни и същи сюжети, особено когато наближат избори, Стойчев поясни, че "тези сценки" тръгнали по-раничко, като обикновено това ставало около 4-5 месеца преди вота.Това според него нагнетява напрежение и деконцентрира вниманието от сериозната задача - преодоляване на последиците от кризата, които щели да бъдат ясни в пълния си обем през есента.

На свой ред пък Гълъбов поясни, че това е ефектът на всеки скандал. Според него проблемът в публичната среда  у нас е, че истинският проблем винаги се скандализира и накрая потъва.

Той определи като несериозен опита за противопоставяне на санитарните на икономическите мерки. По думите му в следващите години ни очакват вълни на структурна безработица и хора, които трябва да се преквалифицирани. Това според него е по-сериозен проблем, отколкото ръста на безработицата сега. 

Стойчев коментира и записа, който се появи в публичното пространство преди дни и се твърди, че на него е гласът на премиера Бойко Борисов. Според него той е "доста фалшив".

По думите му това не е  езикът, който Борисов използва, а отделно от това той не пиел алкохол. "Напомня ми на мен на нещо фалшиво", каза Стойчев.

Накрая двамата коментираха състоянието на БСП, както и отношенията между ГЕРБ и Обединени патриоти в коалицията. Според Стойчев в БСП винаги е имало вътрешно противопоставяне, а според Гълъбов отсъствал въпроса за идеологическата физиономия на БСП.

По думите му без нарастваща подкрепа за опозицията, вотът на недоверие е безсмислен. По думите на Стойчев пък въпросът е с кого в коалиция би управлявала БСП. Според него БСП няма да може ефективно да се включи в управлението без нова коалиционна политика и без да е доста отворена. 

Според Стойчев напрежението между патриоти и ГЕРБ ще се изостри, но това няма да доведе до разпад на коалицията. На свой ред Гълъбов пък поясни, че тази коалиция работи така и трябва да завърши мандата си.