Месец юни ще премине с валежи около и над нормата в Западната част на България, докато в източните райони валежите ще са по-малко. Температури от 30-35 градуса се очакват чак в края на месеца. Това заяви в сутрешния блок на БНТ синоптикът в НИМХ Анастасия Стойчева.

Снощи до 21.00 часа в Пловдив валежът беше 69 литра на квадратен метър и продължи да вали до полунощ с допълнителни количества 10 литра на квадратен метър. Тази нощ в много райони продължи да превалява дъжд. В Русенско паднаха 34 литра на квадратен метър, по около 20 литра около Стара планина, Подбалкана, Предбалкана, в Северозападните райони. Днес там се очакват най-значителни валежи, заяви Анастасия Стойчева.

Тя допълни, че тези дни ще сме в неустойчива въздушна маса, при която ще се развива купесто дъждовна облачност. В Източните райони почти без валежи. Най-значителни ще са валежите в Северозападна България. Във Видинско се очакват над 50 литра на квадратен метър. Месец юни ще премине с валежи около и над нормата в Западната част на България, докато в източните части с по-малко валежи.

В първото десетдневие ще има валежи и гръмотевични бури, като температурите най-често ще се между 23 и 28 градуса. Тези явления ще са предимно в Западна и Централна България. Второто десетдневие на юни отново ще има краткотрайни валежи, но те ще отслабват и температурите ще се повишават. В последното десетдневие на месеца се очакват тези явения да са рядкост. Най-високите температури ще са между 30 и 35, но чак в края на месеца.
 

Какво ще е времето по дни и часове може да видите в рубриката на БЛИЦ, в която ви информираме в реално време какви са климатичните условия в страната.