422 строителни компании са прекратили дейността си през последната година, става ясно от икономическия отчет на Камарата на строителите в България за деветмесечието на 2022 г. 

"Има голямо забавяне в обществените поръчки поради нестабилната политическа ситуация. Година и половина няма обществени поръчки, което пък наложи много фирми да бъдат закрити, за да не се трупат разходи. Не са фалити в бранша. Просто фирми за обществени поръчки се закриват", коментира председателят на Асоциация на строителните предприемачи Георги Шопов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според него категорично проблемът е инфлацията. Централните банки и политиците печатат пари, което след това създава инфлация и цените на стоките се увеличават, изтъкна Шопов. 

"Това води до скок и на строителните материали в нашия сектор. Проблемът е, че покупателната способност на хората намалява и пазарът страда. Непрекъснато живеем в режим на инфлация, така работи икономиката. Въпросът е, че трябва доходите на населението максимално бързо да догонват инфлационните процеси. Иначе обедняваме", подчерта Шопов.

По думите му войната в Украйна е имала много краткотраен ефект върху строителния бранш и е имало спекулативен скок в цената на арматурното желязо, който обаче е бил овладян от глобалната търговия.

"Няма част, която да не е поскъпнала. Над 160 компонента участват в жилищното строителство. В момента строителството е с 27% по-скъпо. Цената на жилищата в София се е покачила с 18% за една година. Жилищата стават по-недостъпни за хората. Тенденцията е, че интересът за покупка на жилище остава голям, но сделките са намалели.

В нашата фирма са намалели с около 40% на месечна база. Клиентите имат желание и нужда от жилище, но сметката не излиза. Не могат в рамките на 20-25 г. с ипотечен кредит да го изплатят. Очакваме повишаване на заплатите и през следващата година пазарът да се върне на нормални нива", обясни Шопов.

За 20 години средно на година с 12% се е покачвала цената на жилищата, които си остават предпочитани от българите за инвестицията на спестените пари, отбеляза председателят на Асоциация на строителните предприемачи.

"Жилищният пазар е вечен заради стремежа ни да живеем по-добре. Голяма част от сградния фонд е морално и технически остарял. Всеки, който има възможност, отива в по-голям и по-хубав апартамент ново строителство", каза още Шопов.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук