Второ анонимно писмо, посветено на съветника на шефа на ДАНС Петко Сертов - Алексей Петров, е изпратено до парламентарната комисия за борба с корупцията, съобщава в. “Труд”.
Преди две седмици комисията поиска от Сметната палата и Националната агенция по приходите (НАП) пълна проверка на данъците, платени от Петров. Поводът е пак анонимно писмо, в което се твърди, че офицерът под прикритие, за чието осветяване съдят бившия вътрешен министър Румен Петков, е декларирал пред Сметната палата суми от порядъка на 3 млн. лева, докато е бил член на Надзорния съвет на НОИ. В писмото се описваха негови имоти и се изразяваха съмнения за несъответствия в документите.

И първото, и второто писмо са подписани от някой си Петър Иванов Петров. След проверка депутатите установиха, че това не е името на истинския подател.
Но се самосезираха, въпреки че по правило не реагират на анонимки. Във второто писмо авторът обяснява, че няма да разкрие самоличността си, за да не го застигне горчивата участ на други хора, решили да сътрудничат на властите в борбата с корупцията.
“През последните 2 години кадровият офицер Алексей Петров е спечелил над 4 млн. лева сухи пари, без да броим недвижимите имоти, придобити от 1997 г. насам. Анализирайки декларацията му, в мен се събуждат патриотични чувства. Искам да съм офицер от ДАНС. Искам да съм под прикритие”, се посочва във второто писмо. "Абсолютно недопустимо е кадрови офицер от контраразузнаването, таен или явен, разполагащ с огромния масив на НС "Сигурност", в т.ч. данни за физически лица и търговски дружества, да консултира чуждестранни юридически лица, от които е спечелил лично за себе си материална облага", се допълва в писмото. /БЛИЦ