Няма кой да изписва безплатните медикаменти за лечение на КОВИД-19 в домашни условия. Това заяви председателят на асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов по БНТ.

Според него проблемът е, че специализираните доболнични центрове за лечение на вируса нямат договор със здравната каса и затова нямат право да изписват рецепти с безплатни медикаменти. Според наблюденията му пък личните лекари, които имат право да изписват безплатни лекарства, са необяснимо пасивни.

Така в аптеките, които ръководи Костов, към момента не е изпълнена нито една рецепта за безплатни медикаменти за лечение на КОВИД-19 в домашни условия, изтъкна той. 9 лекарства за лечение на коронавируса се покриват от здравната каса изцяло, а други се продават на пациентите на символични цени – между 1 лв. и 5 лв. За всичко това обаче е необходима рецепта.

Според Николай Костов зелените сертификати не са достатъчни за справяне с разпространението на вируса. Той се обяви за затягане на противоепидемичните мерки.

"Ако хората у нас не се ваксинират масово, държавата няма да издържи на кризата", коментира и Цветелина Спиридонова, зам.-председател на Българската болнична асоциация. Преди дни от организацията обявиха, че ще предложат на властите неваксинираните пациенти да заплащат част от разходите по лечението им в болница.

По данни на асоциацията болничното лечение на пациент с КОВИД-19 без усложнения излиза между 3000 лв. и 3500 лв. Ако се наложи пациентът да бъде лекуван с „Ремдесивир“, разходите се покачват с още поне 2400 лв.


В същото време здравната каса плаща на болниците по клинична пътека 1200 лева на пациент. Лечението на тежките форми на КОВИД-19 излиза около 10 000 лв. - 15 000 лв. на пациент. Разходите обаче се очаква да се увеличат и заради инфлацията и повишаващите се цени на тока и на кислорода, който болниците подават на тежкоболните си пациенти.