Най-добре управляваните и успешни общини в страната бяха обявени снощи в „Пирин Голф хотел и спа“ в Разлог, по време на годишна среща на общините.

На церемонията присъстваха председателят на АБГР Найден Зеленогорски, зам-министър МРРБ Деница Николова, евродепутати, кметове и общински представители над 200 гости и членове. Събитието се провежда за първи път с подкрепа на VIVACOM като телеком, който работи в тясно сътрудничество с българските общини и предлага редица технологични решения за тяхното по-модерно управление и улеснение на живота на жителите и гостите им. Други партньори на инициативата са ФЕСТА и БУЛАВТО.

Годишните национални награди на Асоциацията се раздават в 31 категории. Освен за успешно управление, общините се отличават за направените инвестиции в природата и хората; за развитие на спорта и младежките дейности; за запазване и популяризиране на културно-историческото наследство, за въвеждане на иновативни подходи в управлението на общината и много други. Основен критерий за определяне на призьорите са реализираните общински проекти с ясни и устойчиви резултати.

По време на награждаването, Никола Гечев, Директор Корпоративни продажби от VIVACOM подчерта загрижеността на компанията за развитието на регионите в цялата страна, като изтъкна мотивите за подкрепата на телекома за българските общини, а именно: „VIVACOM разглежда отношенията си с общините не само като бизнес, но и като социална отговорност към обществото. Ние вярваме, че само когато хората от един регион имат достъп до световното знание и информация, умеят да общуват през глобалната мрежа и имат възможност за контакти с цял свят, съответната община ще може да се развива адекватно на съвременността и да е в крак с времето“.

Призът за Областен управител за 2018 година бе връчен на Галин Григоров, управител на област Русе, а за Заместник областен управител на 2018 година бе отличен Димитър Драчев, заместник областен управител на област Стара Загора.

Признание за своите постижения получиха кметовете от редица успешни общини:
За успешно управление на голяма, средно голяма и малка община, награди поучиха съответно: Таня Христова, кмет на община Габрово, Илийчо Лачовки, кмет на община Кнежа и Янка Господинова, кмет на община Алфатар. За успешно управление на дунавска община награда получи кметът на община Лом Пенка Пенкова, а сред черноморските общини беше отличен Иван Портних, кмет на община Варна.

Наградата „Инвестиции в природата и хората“ отиде при Димитър Сотиров, кмет на община Земен. Призът „Младежки дейности и спорт“ бе връчен на Ивайло Камаджиев, кмет на община Нови Пазар, а отличието „Културно-историческо наследство“ получи Емил Караиванов, кмет на община Асеновград.