Атаката срещу компютърната система на НАП, при която бяха откраднати личните данни на над 5 млн. българи, е била поръчано отвън, а не е вътрешно решение на собственика и служителите на “ТАД Груп”, които са обвинени. Службите имат достатъчно данни за това кой е поръчителят, каза шефът на ГДБОП главен комисар Ивайло Спиридонов.

Той смята, че може да има още арести и обвинения по аферата, която се е разплела по найневероятния начин, пише "Труд".

Агентите на ГДБОП проникнали в компютъра на Кристиян Бойков с “хитрост и лукавост”, а в “ТАД Груп” станали “жертва на собствената си охранителна система”, разкри Спиридонов. Камера за видеонаблюдение, насочена към бюрото на Бойков заснела не само как въвежда паролата си, но и какво е на екрана съдържанието на десктопа му. Така били разшифровани множество от материалите, само малка част от които в четвъртък от спецпрокуратурата посочиха като доказателствен материал по разследването.

Виждало се ясно например как Кристиян превежда думи от български на руски език, за да се представи като руски хакер в мейл до няколко медии,. В компютъра са открити крадени данни от НАП, които не са били разпространени. “Мотивът на “ТАД Груп” ще стане ясен в съда. Имайте търпение. Кристиян Бойков не може сам да извърши тази хакерска атака. Такива неща се правят със силна и ясна подкрепа.

Разпитите на колегите на младежа потвърждават това”, каза още шефът на ГДБОП.

Кристиян Бойков не е обучавал антимафиоти, каквато информация се появи след ареста на младежа. “Напротив, наш бивш служител го е обучавал на курсовете по програмиране, но явно младежът е пропуснал часовете по етично хакерство”, добави Спиридонов. Той поясни, че доскоро в ГДБОП са работели 13 служители по киребпрестъпността, а вече са 43 и държавата отделя достатъчно средства за подготовката и обучението им у нас и в чужбина.

Кристиян Бойков, за когото има безспорни доказателства, че е откраднал данните от НАП, може да стане свидетел на обвинението, смята шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов. Младежът е обвиняем за кибертероризъм, заедно с двама от шефовете си от „ТАД Груп” и ако вината им бъде доказана в съда, те могат да получат до 15 години затвор. „Това е едно 20-годишно момче.

Вероятно младежът иска да бъде известен, може би е бил подведен от работодателите си. Много са нещата, които биха могли да допринесат за това негово решение. Но аз мисля, че в определен етап от досъдебното производство той може и да придобие друго качество. Например – на свидетел“, заяви Спиридонов.

Охранителна камера е заснела на 15 юли Кристиян и Георги Янков на терасата в офиса на фирмата, докато двамата си говорят за хакнатите данни от НАП пет часа, след като до медиите са изпратени линкове към крадените данни.

Бойков се хвали и се подиграва на журналистите, че не разбират какво се е случило, без да знае, че камерата над него записва и звук, така че великият хакер да се окаже по бели гащи. „Ако някой си мисли, че може да хване на тясно прокуратурата и ГДБОП, той може да ги хване … за шлифера”, каза Спиридонов.