Безпрецедентните политически атаки срещу специализираното правосъдие и стартиралата чистка от служебното министерство по върховете на службите и МВР, извадиха на показ двама от най-зловещите лихвари на София – Трайчо и Мето.

Трайко Стоянов и Методи Димитров бяха арестувани през есента на миналата година след мащабно разследване срещу организирана престъпна група за рекет, измами, изнудване, побоища и търговия с наркотици в северните квартали на София.
 
От месец двамата обяснявали на съкилийниците си, че скоро делата им ще бъдат прекратени. Въпросът бил уреден от защитата им, която имала връзки в политическите среди. Дори имали намерения да се представят за жертви на Специализирана прокуратура и антимафиотите, които са разследвали незаконната им дейност.

Ромските лихвари, известни с бруталните си действия спрямо длъжници, дори преговаряли с журналисти от национална телевизия, на които предлагали солидно заплащане, ако им дадат трибуна. Трайчо и Мето се надявали, че проблемите им със спецполицаите ще бъдат решени от чистката, която служебното ръководство на МВР предприе от първите си дни на власт.
 
„Едно момче отиде при тях и казва, залагам си апартамента, искам 5 000 лв., да си купя такси и да си работя. Те му дават 5000 лв., той си прехвърля апартамента и на другия ден, те го продават тоя апартамент, а момчето продължава да си плаща лихви. И когато разбира, че апартаментът му е продаден, отива там за скандал, обаче те го пребиват и той си млъква по тоя случай”, обяви свидетелят Иван Борисов сред ареста на двамата ромски тартори.

По данни на разследващите, в продължение на шест години, Трайчо и Мето са се занимавали с лихварство, пребивали са длъжници, отнемали са насилствено имоти и са пласирали дрога в няколко столични квартала. Помагали им полицаи и ЧСИ-та. Има данни, че са печелили и от бизнес с проститутки.
 
Ще получат ли амнистия Трайчо и Мето заради ефекта на доминото, който причинява политическата нестабилност и опитите на адвокати да закрият спецсъдилищата, предстои да разберем. Сигналът обаче, че дори зловещи лихвари се представят за жертви на борбата с престъпността е повече от притеснителен.