Емоционална история за младия бесарабски българин Иван Минков, който загина във войната в Украйна. Роден и израснал в село Криничне, Иван остава без баща в ранна детска възраст. Израства с баба си и дядо си.

„Сърцето ми се къса. Той беше златно дете“, казва неговата баба пред bTV. 

Той бе призован за военна служба и след завършването решава да се посвети на военното дело. Договорът му с армията е за три години. За година и половина Иван служи в антитерористичната операция в Мариупол.

Там е отличен с медал за военни заслуги. На 25 януари навърши 20 години, а на 27 януари се прибира за последен път вкъщи за отпуска си. На 10 февруари е изпратен в град Чернигов на границата с Беларус. Иван бе част от сухопътните войски.

На 24 февруари в нашата страна стана много страшно. Много майки престанаха да виждат своите деца и мъже“, разказва учителка на Иван.

Какво се е случило в този момент?

Били са на позициите си, но са били обкръжени от руската окупационна армия. При опит за евакуация колата е била трета в конвоя. Руската армия започва да обстрелва колоната и взривяват първата кола. Останалата част от колоната обръща и се връща на позициите си.

Украинските войници успяват да се укрият, но руската армия взривява сградата, в която са те. Иван остава под развалините на сградата, до които дълго няма достъп.

Близките му дълго се надяват, че може да е жив, че някой от местните жители го е спасил или може да е в плен, но жив.

Иван е имал приятелка, на която е смятал да предложи брак. Сега тя разказва, че той ще остане първата ѝ любов.

Украйна винаги ще помни подвига му, а едно българско село в Украйна ще го увековечи като преименува улица в негова чест. Местните жители събират пари за паметник на младият войник Иван Минков.