Над 20 хиляди проверки на обекти за продажба на хранителни продукти са извършили от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Най-често са съставяни актове за недостатъчно честа дезинфекция в търговските обекти, липса на дезинфектант, персонал без работно облекло и служители, които не са обучени да работят в ситуацията с COVID-19.

"Обикновено сигнали се подават от граждани, които намират мерките срещу коронавируса за недостатъчно сигурни. Те алармират и за недостатъчно почистване и дезинфекция на повърхностите, както и за използването на недостатъчно предпазни средства от персонала", споделя д-р Кремена Стоева от БАБХ.

Досега агенцията е съставила 1881 предписания и 52 акта за нарушения. Стоева допълва, че няма определен тип обекти, в които да се наблюдава концентрация на тези нарушения, както и че проверките ще продължават по всички обекти без предпочитания към някои от тях.

„Аз лично съм виждал няколко пъти празни устройства за дезинфектант на входа на магазини“, споделя Богомил Николов от Асоциация „Активни потребители“. „На входа на търговските обекти е абсолютно задължително да има поставени работещи дезинфектанти. По думите на експерта, устройствата за дезинфекция, които са най-удачни при използване на обществени места са тези, които са на фотореле и не се налага да бъдат докосвани.

„Така само си поставяме ръката и тя ще бъде напръскана от устройството. В някои магазини, устройствата изискват ние да ги пипаме, което не е най-добрият вариант, защото е допълнителна критична точка“, обяснява Николов.

Трябва да се има предвид, че единствените продукти, които предпазват потребителите от заразяване с COVID-19 са течните препарати на спиртна основа, в които концентрацията на етанол е 70%.

Според експертите, именно спиртът е сред най-ефикасните и безопасни химикали, позволяващи ефективна редукция на патогените, включително коранавируса, тъй като влияе върху белтъците на микроорганизмите. Това води до денатурация на протеините, което убива патогените.

Не всички клиенти обаче спазват правилото за дезинфекция. Ето защо според от „Активни потребители“ най-важен е контролът. „В момента най-много се притеснявам от липсата на координация между институциите. Не съм много сигурен дали този тип проверки трябва да се извършват от РЗИ или от Агенцията по храните. От това най-много ме е страх - да няма прехвърляне на отговорност“, казва Богомил Николов.

Междувременно от Столичната здравна инспекция споделиха, че само за седмица са направени 210 проверки. Сред тях са и обектите за търговия и производство на храни.