БАБХ разкри колко опасни са българските яйца с фипронил
По данни на Европейския орган за безопасност на храните, опасна концентрация фипронил е над 0,72 мг/кг. При установените у нас яйца е 0,027 мг/кг – доста по-малко, но и доста над пределно допустимото за храни ниво, което е 0,005 мг/кг.
Янковска добави, че процесът на установяване къде има яйца с фипронил продължава. За момента има три регистрирани партиди, за които потребителите могат да се ориентират, като видят черупката на яйцето.
„Въпросът е кой трябва да бъде даден на прокуратурата. Едва ли някоя от тези птицеферми е правила нарочно това, вероятно става дума за дезинфектант, който не е бил правилно етикиран” , коментира Богомил Николов от „Активни потребители”.
„Този препарат се отделя дълго време, има все още неизлезли резултати, които очакваме да получим. След като приключим, ние ще ги дадем на органите”, посочи Янковска.
„Ако се окаже, че източникът на тези дезинфекциращи продукти е един и снабдява цяла Европа, може да се окаже и че много подобни яйца сме изяли. Но не се притеснявам, ще си направя закуска с яйца, количествата са малки, по-скоро нормата е много рестриктивна. Не е чак толкова страшно, въпросът е, че зад това явление има проблем, който трябва да бъде открит – как е станало всичко. Това трябва да се направи, за да може в бъдеще да се избегне”, каза още Николов.
Последвайте ни
0 Коментара: