Мъж от врачанското село Попица е подал сигнал на тел. 112, че двама полицаи "скачат" на дъщеря му, която е на 14 години, съобщава BulNews.bg. Скандалната история се разиграла в село Попица.


Към 23.35 часа Й.Й. звъннал на тел. 112 и се оплакал, че в центъра на селото двама полицаи "скачат" на дъщеря му, която е на 14 години. На място светкавично били изпратени служители на полицията в Бяла Слатина за извършване на проверка по случая.

Когато пристигнали на местопроизшествието обаче станало ясно, че подаденото съобщение не отговаря на истината. Оказало се, че нямало нищо такова. Единственото, което се случило преди подаването на сигнала, било полицейска проверка.

Униформените забелязали пред хранителен магазин в селото две момичета. Проверили документите им за самоличност, след което ги освободили. Така униформените установили, че подаденото съобщение не отговаря на истината и му съставили акт за 2000 лева, защото го е използвал „не по предназначение“, а е подал заблуждаващ сигнал за помощ. Няколко дни по-късно мъжът бил извикан за разпит в полицията, където подписал соления акт и посочил, че има възражения по него, но не и точно какви.

Актът мъжът е обжалвал в районния съд в Бяла Слатина, като магистратите там след оглед на доказателствата установили, че Й.Й. наистина е използвал спешния телефон не по предназначение, но актът, който му е съставен също не е правилен. Оказва се, че със сигнала си мъжът не е искал помощ, а е имал за цел да сигнализира компетентни органи, за да извършат проверка. За действията му законът предвижда глоба от 200 до 1000 лева, а не наложената санкция от 2000 лева.  Поради тази причина магистратите отменили акта, като незаконосъобразен. Решението подлежи на обжалване пред врачанския административен съд.