Собственикът на Левски адвокат Тодор Батков ловува с неразрешено оръжие, алармираха еколози. По време на лов за диви прасета в Етрополе той използвал непозволено за такъв тип дейност оръжие. В интернет пространството се появиха клипове, които разкриват ловната страст на Батков. Там

ясно се вижда как адвокатът първоначално стреля по дивите прасета с ловно оръжие, след което ядосан от свой пропуск, вади боен пистолет и стреля последователно няколко пъти, за да убие животното, съобщава сайтът vsekiden.com.

Стрелянето по диви животни с оръжие, различно от ловното, е абсолютно забранено, заявиха от Българска фондация “Биоразнообразие”. В Закона за лова се казва, че стрелянето по диви животни става с нарезно ловно оръжие или с гладкоцевно ловно оръжие с два плюс един куршума. При пистолет с барабан има възможност за зареждане до 6 куршума, което автоматично прави това оръжие незаконно за ловуване, коментираха природозащитниците. Според тях за неспазване на разпоредбите в закона глобите са солени, освен това се отнемало и разрешителното за лов. В Закона за лова и опазване на дивеча пише, че който ловува с непригодено за целта оръжие се наказва с глоба в размер от 1000 до 3000 лв. Адвокат Батков не беше открит за коментар.

В интернет има и клипове, в които се проследява как Христо Стоичков също ловува. Между два изстрела към бягащо диво прасе Стоичков признава пред камерата: “Чувствам се много добре, релаксирам. Тук е такова спокойствие.”

Освен Батков и Стоичков страстен ловец е и президентът Георги Първанов. По време на визитата си в Узбекистан тамошни медии гръмнаха, че той е отстрелял незаконно планински козел – архар, който е вписан в международната Червена книга. /БЛИЦ