Бъдеща банкерка доведе пролетта в Кюстендил по време на грандиозен спектакъл, които беше наблюдаван от стотици на централния площад „Велбъжд“.17-годишната Снежанка Пенова е новата девойка „Кюстендилка пролет“, която успя да впечатли жури и публика по време на 53-тия и единствен по рода си конкурс в цялата страна.

Тя беше наградена лично от кмета на града Петър Паунов, а обявяването на името й предизвика бурните овации на стотиците кюстендилци в центъра на областния град, пише "Монитор". 

Момичето и нейните подгласнички бяха избрани от предходните носителки на титлата.

Снежанка Пенова е ученичка в ПГИМ „Йордан Захариев" и мечтае да стане банкер. „Чувствам се уникално, не очаквах да спечеля. В конкурса ме записаха моите най-добри приятелки, те ми вдъхнаха кураж“, каза през сълзи на очи младото момиче. В ежедневието си тя обича да се занимава с пеене, танци и благотворителност. „Искам да пожелая на кюстендилци да бъдат много здрави, щастливи и най-вече обичани. Да продължават да се усмихват, защото усмивката е най-важна“, обяви 17-годишната Снежанка Пенова, която участва в конкурса под №1.Подгласнички на „Девойка Кюстендилска пролет“ станаха Виктория Тишанска, която стана и момиче на публиката и Рафиела Николова.

Стотици кюстендилци за поредна година излязоха на централния площад „Велбъжд“, където имаха възможността да се насладят на един невероятен концерт, множество емоции и на 14-те претендентки за короната.
Водещи на спектакъла бяха носителите на призa „БГ модна икона“ за 2018 г. - актрисата, участвала в едни от най- добрите български и чужди филмови продукции през последните години  - Яна Маринова и Орлин Павлов -  певецът, покорил не само музикалните сцени, но и превъплътил се в едни от най-запомнящите се актьорски роли в модерното българско кино и малкия екран.

Преди да стане ясно коя е носителката на титлата „Девойка Кюстендилска пролет“ 2019, на сцената се качи един от най- обичаните изпълнители, продуцентът и хитмейкър - Криско. Огромни агитки от фенове припяваха песните му и тръпнеха в очакване да получат автографи от Криско. Малки и големи в един глас пееха едни от най-големите му хитове, сред които „Дали това любов е“, „Почивни дни“, „Цяло лято“ и др.

Традицията по тържествено посрещане на пролетта в Кюстендил датира от 1966 година. На този празник се избира девойка, която символизира идването на пролетта, младостта, пробуждането на природата и надеждата за нов живот. Изборът по традиция се проведе в три кръга - официални тоалети, танцово дефиле и единствения по рода си в България тур с народни носии.
Участничките, които дефилираха тази година, бяха 14 на брой. Победителката в "Девойка Кюстендилска пролет“ 2019 получи парична награда от 1500 лв., а двете й подгласнички и момичето на публиката по 850 лв. Община Кюстендил подари на всички участнички официалните тоалети и обувки, с които участваха в спектакъла, както и луксозни албуми със снимки.

Тържествата по случай празника „Кюстендилска пролет” ще продължат на 21 март  от 11:00 часа на площад „Велбъжд”, където ще се отслужи молебен за здравето на кюстендилци и ще се състои ритуал по предаването на символите на града. В празничната програма участват народният певец Иван Дяков, емблематичният глас на българската музика Тони Димитрова и танцови състави от Кюстендил.