Вицепремиерът Валери Симеонов отговаря на въпроси на Илиана Беновска на пресконференция от 3 септември 2018 г.
 
Илиана Беновска: Г-н Симеонов, защо не изчакахте да се видите довечера с Бойко Борисов, Волен Сидеров, Каракачанов – вашите коалиционни партньори, а ги информирате сега предварително чрез медиите за вашите позиции?
 
Валери Сименов: На първо място искам да припомня, че НФСБ е самостоятелна партия, регистрирана на 17-ти май 2011 г. без съдействието и съучастието нито на Бойко Борисов, нито на когото и да било друг. Действията, които се предприемат в НФСБ, се подчиняват изцяло на устава. Имахме, повтарям, тридневно заседание и аз съм упълномощен да ви запозная с декларацията, която е приета на Националния изпълнителен комитет. Кое не е ясно в случая?
 
Илиана Беновска: Не ми отговаряте!
 
Валери Сименов: С кого трябва да се съобразяваме? Може да не сме голяма партия, но сме си самостоятелна партия, която изключително държи на своята независимост.
 
Илиана Беновска: Политическата етика не изисква ли все пак да уведомите първо партньорите си в коалицията, а не медиите?
 
Валери Сименов: Политическата етика е едно, а подписаното споразумение е друго. Такова изискване в подписаното политическо споразумение няма. За сметка на това в член 6 от споразумението се изисква когато се извършват кадрови промени в състава на правителството, за това да бъдат уведомявани и тези промени да бъдат извършени съгласувано с коалиционните партньори. Това е записано и това не е спазено. И това е причината за целия този сериозен разрив, който се получи напоследък.
 
Илиана Беновска: Тоест Вие давате ...
 
Валери Сименов: Така че Вие си направете извода за етика ли става въпрос, или за спазване на подписани споразумения, собственоръчно подписани от Бойко Борисов, Цветан Цветанов и нас тримата.
 
Илиана Беновска: Публичен урок ли давате на Борисов?
 
Валери Сименов: Други въпроси има ли?
 
Илиана Беновска: Кажете!