Помориец е арестуван при зрелищна акция този следобед.

Качулки са атакували яхтата му и са го изкарали с белезници. Екшънът се разиграл край морския град, съобщава Флагман.бг, позовавайки се на очевидци. 

Той е бил обявен за международно издирване за издаване на особено защитени документи и професионална измама в голям размер от австрийските власти. А за извършване на престъпните си дейности се предствял за посланик на Федерация Сейнт Китс и Невис. 

Арестуваният помориец е 53-годишният Полихрон Луков. Междувременно Окръжната прокуратурата го задържа за срок до 72 часа, съобщиха от държавното обвинение.

По отношение на задържания на 22.07.2022 г. е издадена Европейска заповед за арест (ЕЗА) от Прокуратурата в гр. Велс, Република Австрия. С тази заповед Полихрон Луков е обявен за международно издирване за провеждане спрямо него на наказателно преследване за издаване на особено защитени документи и професионална измама в голям размер.

В заповедта е посочено още, че помориецът набавял и предоставял фалшиви, особено защитени лични документи - дипломатически паспорти на чужди граждани, както и испански лични карти на част от тях. Пред пострадалите Полихрон се представял с фалшивата самоличност Пол Леон Луке, въвеждайки ги в заблуждение, че е посланик на Федерация Сейнт Китс и Невис.

По този начин мъжът е заблудил пострадалите, че може да присъди дипломатически статут, както и да им издаде задгранични паспорти и автомобилни регистрационни номера. Измамените чужди граждани са повече от 10. Общата стойност на настъпилата щета възлиза на 334 000 евро.

Престъпленията, за които е издадена ЕЗА от австрийската прокуратура съответстват на престъплението измама по смисъла на чл.210 и чл.211 от българския НК.

По време на задържането си на яхтата той първоначално се е представил за чужд гражданин, твърдял е, че не знае български език и е поискал преводач от френски или испански.

Предстои Окръжна прокуратура-Бургас да поиска от съда да бъде постановена мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо 53-годишния помориец.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук