Коронавирусът свали цените на офертите за студентския празник 8-ми декември, разказаха туроператори и хотелиери, пише Труд.

Забраната за работа на заведенията след 23.30 часа в цялата страна като част от мерките за ограничаване на Covid-19, доведе до намаляване на желаещите младежи да празнуват в шумни и големи компании.

Тези, които все пак искат да отбележат празника, се насочиха към самостоятелни къщи и вили в планината. В тях купонджиите могат да празнуват без да се смесват с други посетители, при това до колкото часа решат. Компаниите често сами наемат за празничната вечер оркестър или DJ.

Офертите за вили и къщи под наем за 8 декември са на много изгодни цени, но вече не е ясно дали могат да се осъществят. Най-евтините предложения за 4 нощувки за 12 човека са за по 480-500 лв., показват оферти, публикувани онлайн.

Така празникът излиза по 10 лв. на човек на вечер. Компаниите спестяват и от храна и напитки, като ги купуват от магазина и сами си приготвят трапезата, обясниха от туристическия бранш.

Предлагането е огромно, а голяма част от къщите в момента са свободни, показа проверка на предложенията, публикувани в интернет. По-малко опции за избор имат по-големите компании от 10-12 и повече души.

Те могат да избират между стотина оферти, докато тези от по 6-8 човека могат да разгледат хиляди предложения преди да изберат най-подходящото място според изискванията ми. По-евтино излиза празникът, ако студентите наемат къща край морето.

По около 10 лв. на човек на вечер излиза празникът и в хотел с 2 или 3 звезди, но в тази цена влиза и закуска.

Повече ще трябва да се бръкнат купонджиите, ако изберат вила на планина, като тогава нощувката излиза с близо 50 на сто по-скъпа. Най-евтините оферти за планина започват от 12-15 лв. на ден на човек, отново при компания от 12 души и 4 нощувки.

Най-скъпо ще струвал празникът за тези, които останат край София и наемат луксозна вила с частен басейн, собствен фитнес и спа център. В цената влизат още плодове, вода, чай и кафе. За 12 души и 4 нощувки наемът на къщата струва общо 16 241 лв., или по 338 лв. на нощ на човек.

Партито само при разхлабване на мерките

Кувертите за кръчма в София вървят по 30 лева

Менютата включват три ястия и питие

Заради работното време на заведенията през тази година купонът за студентите ще продължи едва до 23.30 часа.

Кувертите за отбелязване на 8 декември в София през тази година вървят по 30-40 лева.

Но вместо на парти до зори, младежите, които решат да празнуват в ресторант, ще могат да се насладят единствено на вечеря, сладки приказки и кратки танци до 23.30 часа, при това само ако дотогава мерките бъдат разхлабени.

Затова и офертите за празника през тази година от механи и кръчми се броят на пръсти.

Повечето от тях предлагат два варианта за меню, които включват салата, предястие, основно, 100 милилитра ракия или друг български алкохол, минерална вода и безалкохолно.

Както и оркестър, който да се погрижи за музикалното оформление на празника.

В центъра на купона през минали години - столичния Студентски град, обещават вместо кротка вечеря, кратки, но интензивни партита с DJ и плата с хапки и десерти.

В цената влизат още български алкохол, вино и уиски на корем. Цената на тази оферта е 49 лв.

В Банско, Боровец и Пампорово чакат младежите с жива музика

Давате 70-100 лв. за две нощувки с празнична вечеря 

Романтиците ще се бръкнат до 2200 лв.

Предимство на офертите за празника в хотелите на зимните курорти е, че след тежката вечер можете да охладите страстите в басейна.

Цените на офертите в най-големите ни зимни ски курорти за 8 декември са по джоба на почти всеки.

Предложенията за две нощувки със закуски, вечери и празнична вечеря с DJ или жива музика в механа на студентския празник през тази година започват от около 70 лева и достигат до 80-100 лева.

В някои от пакетите влиза и ползването на басейн, в който студентите могат да охладят страстите след горещата празнична вечер. Офертите най-често предлагат и ползване на сауна и джакузи.

Хотелиерите са категорични, че са взели всички необходими мерки, за да гарантират сигурността на празнуващите по време на престоя им.

Притесненията на тези, които предпочитат партита в самостоятелни къщи са, че разгорещените страсти в механите и дискотеките ще свалят бариерите и ще намалят социалната дистанция. Не е ясно обаче дали купони въобще ще има.

В онлайн пространството не липсват и доста по-солени оферти за двама, ако някой студент наистина иска да впечатли много половинката си.

Най-скъпите оферти за 4 нощувки за двама надхвърлят 2200 лв., като опции за настаняване има както в планината, така и край морето. В цената в тези случаи обаче е включена единствено закуска, а празничната вечеря двойката трябва да си организира и плати допълнително.

Независимо от пандемията, всички къщи за гости и вили са наети за 8 декември. Това каза председателят на Българската асоциация на заведенията (БАЗ) Ричард Алибегов пред БНТ, според когото на места може да бъдат наети и диджеи.

Припомняме, че само преди дни от БАЗ и Сдружението на заведенията в България излязоха със съвместна позиция да се правят масови проверки на партитата, организирани в частни помещения.

„За пореден път призоваваме за спазване на всички правила, за да излезем възможно най-бързо от кризата", посочват двете организации. От бранша отново изразиха недоволство от затварянето си.

„Както ние предположихме още преди месец, особен здравен ефект от затварянето на заведенията няма. Хората, които не ги е страх или не вярват в коронавируса, ще намерят начин да се забавляват. Това се случва в къщи за гости, в хотелски комплекси", коментира Алибегов.

„Ако се затвори за 3 седмици, не виждаме кой ще обезщети целия бизнес, мисля че това е невъзможно, а и има спорен здравен ефект. В Европа има едва 20% намалени случаи", смята Алибегов, като допълни, че у нас най-вероятно 70% от временно затворилите никога няма да отворят повече.