Резиденция за 4,5 млн. евро е купена в полите на Витоша в столицата през 2019 г. Това обявиха от агенцията за луксозни имоти, осъществила продажбата.

Това е сделката им с най-висока стойност, реализирана през годината, уточнява в. Труд.

Пазарът на луксозни имоти е с нарастваща активност, особено в София, коментираха от компанията.

Запитванията за покупка за луксозни имоти са нараснали с близо 30% на годишна база. От всички реализирани сделки, 70% са за основен дом, а 30% са с цел инвестиция.

„Все повече сделки в лукс сегмента се сключват след предоговаряне на офертната цена. Расте и размерът на отстъпките – по време на преговорите купувачите успяват да договорят до 12% по-ниска цена на имота“, каза Весела Илиева, управляващ партньор в компанията.

Най-търсените локации за луксозни апартаменти и къщи са в Центъра на столицата, в района на Докторски паметник и в Лозенец. Цените в Центъра достигат 2000 евро за кв.м, около Доктори паметник са 2100 евро\кв.м, а в Лозенец – 1600 евро\кв.м.


Продажните цени за луксозни и напълно завършени и обзаведени имоти в столицата достигат и над 2000 евро/кв.м.

Привлекателни за купувачите на ново строителство са южните райони – Кръстова вада и Манастирски ливади, където по протежение на бул. „България“ има затворени комплекси на цени от 1450-1550 евро\кв.м. Продажните цени за луксозен и напълно завършен и обзаведен имот достигат и над 2000 евро/кв.м.

„За разлика от масовия пазар, където сделките с ипотечни кредити поддържат висок дял от общите, в луксозния сегмент те са едва 10-15%“, каза Весела Илиева и уточни, че хората, които купуват луксозни апартаменти и къщи, имат възможности за сключване на сделка без банково участие.

Повече сделки с кредит се сключват при покупката на къщи в покрайнините на София, както и на луксозни апартаменти в града на цени над 350 хил. евро. При тях обичайно делът на кредита е до една трета от цената на имота, уточни експертът.