Всеки трети човек на планетата страда от разширени вени. А българинът - още по-често. Тази печална статистика ни доведе в Медицински център Дорис клиникс, където израелският доктор Яир Галили предлага изцеление. Той оглавява Клиниката по венозни заболявания към института „Мор“ в Тел Авив. Методът „Склеротерапия под ултразвуков контрол“ е усвоил по време на двегодишна специализация в САЩ и през последните 20 г. е излекувал разширените вени над 50 хиляди пациенти в Америка, Израел, Румъния, България, Хърватска.

От 2010 до днес той е помогнал на  хиляди българи. 

Темите в разговора, който можете да гледате и слушате чрез линка в YouTube,  са посочени по минути за ваше улеснение.

От 1 до 3,05 минута. При склеротерапията тънкостта е да се локализира кой точно участък на вената е заболял, а той може изобщо да не е там, където е външното му проявление. Как го откривате и бихте ли описали цялата процедура?

Наистина на крака се виждат самите изскочили вени, но това е върхът на айсберга. Често причината за това се крие по-дълбоко във вените и тя не може да бъде открита с просто око. Аз локализирам изключително точно и прецизно с помощта на ултразвук къде е проблемът. Целта на процедурата е да се затвори вътрешността на вената, която не функционира. При тези случаи кръвта не се насочва обратно към сърцето, а се връща в  потока. Ако този проблем не се разреши и остане, се появяват редица други здравно неблагополучия. Освен, че външният вид не е естетичен, има болка, подуване, възпаления, дори язви.

Как протича самата процедура? Пациентът ляга и аз насочвам много внимателно върха на иглата, без необходимост от каквато и да било упойка. С тази спринцовка инжектирам вещество в засегнатата вена, така че здравите вени не се увреждат. Процедурата трае една минута, пациентът не усеща нищо и веднага може да се върне към обичайния си начин на живот. Ако има необходимост от повторна процедура, я провеждаме по време на контролния преглед.

От 3,05 до 3,40 пациентът Ангел, собственик на магазин за плодове и зеленчуци, разказва за излекуването си от варикозни рани само с една интервенция.

От 3,50 до 4,20 минута. В какъв процент от случаите се налага повторна процедура и появяват ли се рецидиви? В една трета от случаите не се налага повторно лечение. В останалите две трети са нужни от две до четири процедури. Резултатите са изключително добри. Освен това е много удобно за пациентите. Терапията е много ефикасна за вените и освен това не е необходима упойка, нито прием в болница,  а също така не остават и белези, каквито неминуемо има след хирургичните операции.

От 4,24 до 5,15 минута, Бойко, който е пациент на д-р Галили от 2016 година, споделя как с три манипулации се е отървал от проблем, който го е измъчвал 25 години.

От 5,20 до 5,37 минута. Дали ефектът е същият, когато пациентът е трудноподвижен, или се е залежал, или има рани на краката? Процедурата е много добра за пациенти, които са на легло. Тя може да бъде използвана и за лечението на язви.

От 5,40 до 7,00 минута. Само че разширените вени не са единственият проблем при кръвоносните съдове. Ако отново се позовем на статистиката, у нас смъртността от инсулти и инфаркти е сред най-високите в света, докато в Израел е сред най-ниските? Само на качеството на медицината ли се дължи този факт или е въпрос на политика и превенция?

Много важен въпрос по отношение на сърдечно-съдовите заболявания, инсултите и инфарктите е превенцията. И тук е трябва да подчертаем, че това е промяната на житейските ни навици. Да, според световните данни Израел заема предна позиция на подобрение по отношение на сърдечно-съдови заболявания и инсулти. В последните 20-30 години Израел наистина бележи добри резултати в сравнение с други страни. И причината за това е, че там се насажда идеята за по-здравословен начин на живот. Хората се насърчават да спрат да пушат, да избягват вредните храни, да се хранят здравословно, да се занимават със спорт. И не е нужно да бъде интензивно. Достатъчно  е да се разхождат. Има много хора в Израел, които веднъж на ден излизат просто, за да ходят.  Така двигателната активност се повишава и се отдалечават проблемите. 

От 7,05 до 7,40 минута пациентът Пенко, който идва от Добрич за контролен преглед на единия крак и за процедура на другия, говори как след дълги митарства по лекари е стигнал до д-р Галили.

От 7,45 до 9,20 минута. Българите свързват атеросклерозата предимно с проява на деменция, но тя е доста по-опасна при склерозиралите съдове. Какви са последствията за здравето при тях,  какви изследвания е добре да се правят на вените и артериите и колко често?

Да, деменцията има връзка с атеросклерозата, но тази връзка не е съвсем директна. Тъй като можем да видим, че при  Алцхаймер, например, има сегментация на отделни протеини в мозъка, които предизвикват деменция. При различните сърдечно-съдови заболявания, инсулти, инфаркти на миокарда, е необходимо пациентите да са наясно с оплакванията. Когато, примерно, имат болка в гърдите при натоварване,  трябва веднага да потърсят медицинска помощ и да се консултират. Също така когато човек чувства рязка промяна в зрението на едното око или внезапна и неочаквана парализа в една част на тялото, това също може да бъде индикация за бъдещ сърдечен удар и е необходимо веднага да се обърнат към лекар, защото с един много прост метод с ултразвук може да се види дали имат проблем с коронарните артерии. Или да се направи стрес тест, който също ще покаже ако има проблеми.

От 9,20 до 10, 00 минута. Като съдов хирург, вие сте правили научно изследване за опасността от дълбока венозна тромбоза по време на полети. Ка да се предпазим?

Проучването показа, че от 100 души, които летят повече от три часа, един получава дълбока венозна тромбоза, защото седалките в самолета са тесни, а във въздуха не се приема достатъчно вода. Моят съвет е много прост. На всеки 30 минути по време на полет краката и ходилата трябва да се движат нагоре-надолу по 10 пъти. Това е достатъчно да раздвижи кръвта във вените и да предотврати тромбоза.

От 10,00 до 11,30 актьорът Петър Калчев разказва как с помощта на д-р Галили вече може да тича и скача по сцената.  

От 11,30  до 12,30 минута. Какво трябва за знаят хората за венозната недостатъчност и рисковете от пренебрегване на това състояние?

Венозната недостатъчност обикновено се дължи на генетичен фактор. Видимо вените стават по-широки, клапите в кръвоносните съдове не функционират и по този начин кръвта вместо да се движи в правилната посока се връща, което предизвиква подуване. Вените могат да заприличат на въжета, да има оток. Ако забележите подобни симптоми или имате болка на единия от краката, трябва да отидете на преглед при добър специалист. Той с ултразвук ще провери състоянието на вените ви. Венозната недостатъчност се констатира с много просто изследване и тогава е търси разрешение.

От 12,30  до края. Казват, че най-добрият антидепресант е домашният любимец, но котките имат специални целебни свойства. Използвате ли вашата котка като терапевт.

Не я използвам, но се знае, че домашните любимци, независимо дали са котки или кучета, оказват добро влияние. Аз специално предпочитам котки, но домашните любимци ни карат да имаме чувство на привързаност. Те повлияват на емоциите ни по изключително благоприятен начин и намаляват стреса.  Дейностите, свързани с грижите по котките са по-малки, но пък е доказано, че имат много добро въздействие, те намаляват холестерола и увеличават продължителността на живота с до 30% на година.

Нека да бъда малко по-точен. Наистина домашните любимци  предотвратяват заболявания и да намаляват смъртността. Разбира се, животът не може да продължава вечно, но  пък качеството му се подобрява, благодарение на благотворния ефект, който оказват домашните любимци.

Можете да запазите час за преглед и лечение при д-р Яир Галили в Медицински център Дорис клиникс в София на телефони 0879 851 557 и 0879 853 557. По мейл на [email protected]

Или на сайта https://www.dorisclinics.com/

Интервю на Магдалена Гигова

Оператор Калоян Балабанов

Монтаж Антон Тончев

Превод в ефир Мария Хаздай