Торти, пасти, сиропирани сладкиши, чипс, зрънчо, пържени ядки, сухи супи и бульони ще бъдат забранени за продажба в училищните столове и от автоматите за закуски. Това предвижда проектонаредба на Министерството на здравеопазването за здравословно хранене на учениците, съобщи зам.-министърът на здравеопазването д-р Валери Цеков.
Допускат се обаче десерти на зърнено-плодова основа и шоколад. От напитките в менютата ще присъстват само негазираната вода, натуралните сокове без добавена захар, мляко със съдържание на мазнини до 2%, чай, топъл шоколад и боза. Твърде мазните тестени закуски също ще бъдат изключени от менюто на учениците. Ще бъде забранена продажбата на осолен айрян, както и подсладени пресни и кисели млека.

Според наредбата в менютата на столовата задължително трябва да има три пъти седмично риба, а месата, които се предлагат трябва да бъдат без видими тлъстини. Ежедневно ще бъде предлагано кисело мляко, пълнозърнест хляб и най-малко 30 грама сирене. Менюто ще включва и зеленчуци и плодове. Ще бъде намалена се консумацията на захар и сол.

5.6 на сто от учениците страдат от затлъстяване, обяви националният консултант по хранене и диететика проф. Стефка Петрова.  Близо 20% от децата на възраст между 7 и 19 г. имат наднормено тегло. 

Според Йорданка Фандъкова, зам.-кмет на Столична община проблемът с храненето на децата изисква преразглеждане на нормативната база за организацията на правилното хранене в училищните столове. Училищните директори заедно с районните кметове имат отговорност към училищното хранене, подчерта тя. Националният консултант по диететика и хранене проф. Стефка Петрова  обоснова необходимостта разработеният проект на наредба за здравословно хранене на учениците да бъде подкрепен от училищните ръководства, общините и родителите. Проф. Петрова коментира, че седмичните менюта за училищните столове трябва да се изготвят с участието на медицински специалист, а в специалните училища менюто трябва да е съобразено с изискванията за диетично хранене на децата в зависимост от заболяването.  /БЛИЦ