Когато човек реши да си купи кола втора ръка, нещата, на които трябва да обърне внимание са много. Сред основните, разбира се, са общото състояние на колата, информация за това как е била поддържана, по какви пътища и как е била карана… и не на последно място: КОЛКО СА ИЗМИНАТИТЕ КИЛОМЕТРИ. Точно тази ценна, но и често манипулирана цифра определя други особено важни стойности на колата втора ръка, а именно нейното състояние и цена. За съжаление не са малко търговците, които „поправят“ изминатия пробег, за да се повиши цената на продаваната от тях стока, пише "Марица"              

Километрите и цената на колите втора ръка

В чужбина немалко собственици на автомобили се възползват от добрите условия, дадени от държавата за ползване на по-нов модел кола, затова и гледат да се освободят от старата преди да е стигнала до неатрактивни стойности на километража. Това може да се окаже добър шанс за тези, които желаят да закупят кола втора ръка. Но как да сме сигурни, че сме попаднали точно на такава, а не на поредната измама? Подобен тип съмнения може и да са повече от основателни, ако търговецът е непознат и с недоказан авторитет. Затова изборът на сигурно дилърство е първата важна крачка в избора на кола втора ръка.

Какво ни казват изминатите километри?

Кола с изминати 150-200 хил. км е подходяща за човек, който предвижда умерено ползване на автомобила. Освен това нямаме основание да твърдим, че една кола над 150 хил. километра не е в добро състояние, ако въпросните километри са били изминати по добри пътища или магистрали и редовно е извършвана предписаната поддръжка. Важно е да се изисква информация, свързана с реалното състояние на превозното средство и извършваните проверки и обслужвания на автомобила.

Статистиките сочат, че колите, карани в Германия навъртат средно 35-40 хил. км годишно. Имайки предвид тези цифри, всеки търсещ да закупи кола втора ръка, може сам да си направи една-две прости сметки и да си отговори на въпроса доколко реални са заявените от търговеца километри. Не се хващайте на обясненията, че въпреки годините на колата, километрите са малко, защото е била притежание на възрастен човек, който я ползвал рядко и де факто тя си е стояла на чисто и топло в гаража.

Трудно ли е да се манипулира километража?

Новите модели коли имат изцяло електронни системи, съответно манипулирането на данните се оказва твърде лесно и в същото време трудно доказуемо. „Работата“ се извършва за нула време, дори не е нужно да се разглобява таблото, достатъчно е включване към централния компютър на колата и с помощта на специално създадена програма колата се „подмладява“ с десетки хиляди километри. 

В Германия измамите с пробега се наказват дори със затвор, а в други европейски страни са предвидени съдебни процеси и глоби. В България също беше предложено от СБА да се криминализират манипулациите на изминатите километри с лишаване от свобода до 2 години и глоба до 6 хил. лв, което предизвика бурни дискусии.

Как да се защитим от измами с пробега?

Ако имате съмнения относно заявените километри на колата втора ръка, е добре да погледнете в какво състояние са купето и двигателят. Не се ограничавайте единствено с преценка на база цена и изминати километри. Не е задължително добрата сделка да се крие зад ниската цена.

Изберете колата разумно. Нека не бъдат решаващи външният вид на колата, сладките приказки на търговеца и подозрително ниската цена! По-добре е да останете впечатлени от грижливо попълваната сервизна книжка, фактури, потвърждаващи вписания пробег и редовно извършвани ремонти. Не е излишно да научите малко повече за предишните собственици на колата, как е била поддържана, през какви проверки е преминала.

И накрая: не се притеснявайте да питате. Един честен търговец няма какво да крие и ще отговори ясно на въпросите ви. Започне ли да отговаря уклончиво и да крие част от документите и информацията, имайте едно, даже две наум.

източник: dasweltauto.bg