Може ли нищо неподозиращ потребител в социалните мрежи да открие голи снимки със своето лице и с чуждо тяло, генерирано от изкуствен интелект? Оказва се, че може.

И не само това, но напълно невинен човек може и да бъде изнудван за пари, за да спре разпространението на фалшивите голи снимки с неговия образ, съобщава Нова телевизия.

Това е част от организирана престъпна схема в интернет. Жертва са и българи - мъже, които разбират, че някой им е „спретнал” еротични снимки, които изглеждат толкова истински, че обясненията им пред семейство и работодатели биха звучали нелепо.

В началото на схемата потърпевшите получават покана за приятелство във Facebook от профил на непознат. След като я приемат, започват да получават съобщения в Messenger. Първоначално водят приятелски разговор с човека отсреща, който не буди никакво подозрение. 

Васко е един от потърпевшите от измамата. Наричаме го така и крием лицето му, за да запазим анонимността му. Валентин, който също предпочита да остане анонимен, е българин, работещ в Белгия. Той също получава покана за приятелство от непозната жена. И тъй като в работата си всеки ден се запознава с нови хора, приема поканата.

„Първо ми писаха: ”Здравей! Как си? Всичко наред ли е?”. Аз написах: „Здравейте, всичко е наред, благодаря! Надявам се при Вас също”. Така приключи комуникацията. На следващия ден започнаха да ми задават повече въпроси, като „Как си? Помниш ли ме? Знаеш ли откъде се познаваме?” Аз отговорих, че не съм сигурен, че трябва да давам повече информация. И така приключи разговорът - без никаква допълнителна информация”, разказва Валентин.

В началото нищо не подсказва, че зад тези профили с лица на симпатични дами, стоят африканци, дебнещи поредната си жертва, която по-късно ще изнудват с фалшиви голи снимки. Схемата е позната и на ГДБОП.

„Имат няколко фалшиви профила на добре изглеждащи жени. Те са отлични психолози – по цял ден търсят, изпращат покани за приятелства на хора, които изглеждат сами на снимките.

Използват наивността на жертвите. Започват комуникация с тях. Потърпевшите са хора с различно образование и социален статус. Ако жертвата е от балканска държава, кръщават фалшивия профил с име, което е познато за страната”, заяви Владимир Димитров, директор на отдел "Киберсигурност" в ГДБОП.

„Името беше местно - френско, холандско, белгийско. Предположих, че профилът е легален. Имахме и няколко общи приятели, с които сме учили френски език. И предположих, че този профил е реално на лице, което е мой състудент от университета в Белгия”, разказва Валентин.

Впоследствие обаче той получава съобщение: „Направихте социална грешка и ще трябва да си платите за това”.

„На третия ден вече започна реалното изнудване, като ми изпращаха съобщения, които бяха заплашителни: ”Имаме снимки и видеа, в които ти участваш”. Става въпрос за нецензурни кадри, така да ги наречем. За да се подсилят техните думи, ми изпратиха 2-3 снимки, които са очевадно монтирани, но очевадно само за мен. За хора, които не ме познават, би било трудно да забележат монтажа. В снимките моето лице и тяло са извадени от социалните мрежи и е наложен монтаж върху други голи снимки”, твърди Валентин.

Снимките са направени с изкуствен интелект. Валентин и Васко отричат да са изпращали каквито и да е провокативни фотографии, които след това да бъдат използвани срещу тях. 

Таксата „Спокоен сън” за Васко била 500 евро. За Валентин обаче африканците изчислили доста по-солена сметка. „Поискаха 50 000 евро - да бъдат изплатени по сметки в непозната за мен платформа в Африка.

На име, което е френско. Държавата, в която трябваше да получат сумата, е Кот д'Ивоар. Заплашваха ме, че ако не платя, ще изпратят всички тези снимки и видеа на моите шефове. Знаеха, че имам някакви средства и, предполагам, някакъв социален статус, защото постоянно говореха за уронване на престижа и че това е безценно”, посочва Валентин.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук