Точно в кризата нямаме президент - на нас не ни трябва този президент и той ще бъде сменен. Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ Тома Биков по време на дебатите по предложението на правителството за удължаване на извънредното положение до 13 май, предава Фокус.

"От изказванията на колегите от БСП разбрах няколко неща. Първото, че няма да подкрепят удължаването на срока за извънредно положение. Второто, че мерките са едновременно прекалено тежки и прекалено неефективни.

Може би, за да станат по-ефективни, трябва да бъдат олекотени по вашата логика. Мисля ,че тези две тези се бият. Няма никакво съмнение, че благодарение точно на тези мерки, които вие твърдите, че са неефективни, ситуацията в България е коренно различна, която г-жа Нинова даде за пример: Италия, Испания, Великобритания.

Факт е, че преди един месец имаше две тези, които бяха сравнително легитимни. Едната беше артикулирана от Борис Джонсън, който каза да придобие английското общество имунитет, а другата, че трябва да се пресече пандемията и епидемията още в зародиш. Борис Джонсън се отказа от своята теза.

Италия и Испания нямаха възможност да мислят кое от двете е по-добре. Там има социалистически правителства. Отдавам значение и на този факт без да искам да се меся във вътрешните работи на Италия и Испания. Друг е въпросът, че и да искам не мога.

Те се провалиха. Ние този път, на нас не ни се случва много често това, можем да служим за пример на тези държави", изтъкна Тома Биков.

По думите му се смесват двете тези за здравната и последващата икономическа криза. Той отчете, че управляващите се опитват да решат задачите една по една.

"Първо е задачата за здравето на хората, след това е задачата за справяне с икономическата криза. Мерките, които критикувате и тук се говори, че 60 на 40 била неефективна мярка, ами на 3-тия ден има 228 фирми, които са се включили в тази мярка. 228 на третия ден. Нека да изчакаме малко. Сигурно не е достатъчна. Сигурно ще има и други мерки.

Въпросът е, че във вас аз виждам едно тотално неразбиране каква е ситуацията, какво се иска от нас. Пита се тук, казва се - трябвало медицинските лица да решат.

Медицинските лица казват, че пикът ще бъде в края на април. Не знам кои медицински лица визирате, аз визирам лицата от оперативния щаб, които са едни от най-уважаваните български лекари. Те твърдят, плюс математиците от БАН, които изготвят модели, че пикът на кризата ще бъде април. Вие казвате: "Плашим хората".

Плашим ги, защото е плашещо. Това, през което минаваме, не е някаква веселба. Не мога да разбера с какъв акъл смятате, че може тази ситуация, която може да определя на операция в медицината да мине без болка. Ще има болка и тя съществува. Въпросът е след това хората да излязат живи и здрави и да бъдат готови да работят", допълни още Тома Биков.

Депутатът от ГЕРБ определи като най-смешно обвинението към управляващите е, че искат да стоят в непрестанно извънредно положение и да ограничават хората да работят и пътуват.

"Има ли такова правителство, което иска да го направи. Има ли правителство, което иска при един възходящ темп на икономиката, едно нарастване на доходите изведнъж това да спре и да се срине и да влезем във взимане на заеми и кризисна ситуация.

Това е абсолютно несправедливо обвинение. Че искаме колкото може по-дълго да стояло извънредното положение, защото вие сте били големите борци за свобода, които нямало да бъдат чути. Слушаме ви по цял ден и всеки ден и при извънредно положение.

Сигурен съм, че при диктатура пак ще ви слушаме. Институциите в България все още не са достатъчно подготвени да организират дори диктатура", коментира още Биков. Той се обърна към БСП и ги призова да се вразумят. Според него сега не е моментът за спекулации.

"Ние поемаме отговорност за това, което се случва.

Днес получихме отказ от отговорност и от президента. Българският президент се скри и се ската, като един човек, който ние очаквахме, че поне някога в живота си е носил отговорност, защото е заемал такива позиции в армията, макар и невоювал, днес той излезе и се скри.

Надявам се вашата позиция да не е продиктувана от неговата. България има нужда от президент точно във времена на криза. Тази институция е така формулирана, че тя трябва да функционира във време на криза.

Ние точно в кризата нямаме президент. Нямаме КСНС вече колко месеца. На нас не ни трябва този президент и той ще бъде сменен", изтъкна още Тома Биков.