Собственикът на фирмата за куриерски услуги „Еконт“ и бивш министър на транспорта и съобщенията в правителството на Кирил Петков – Николай Събев, е далеч от изборните драми на „Продължаваме промяната“.

Някогашният най-щедър дарител на партията на Кирил Петков и Асен Василев няма време да размишлява върху причините за катастрофалния вот на отминалите избори, тъй като се радва на новата си баровска придобивка – 24-метрова яхта „Сан Лоренцо“ SX76.

Тузарската яхта на 63-годишния мултимилионер е пристигнала само преди три седмици в Бургас от фирмата производител от Флоренция, а Николай Събев е заплатил за плавателното бижу малко над 5 милиона евро, пише в. „Уикенд“.

Близки до боса на най-голямата куриерска фирма в България разкриват, че той е чакал почти 2 години да бъде произведена яхтата му в Италия, тъй като е искал да бъде първи собственик.

Тузарската лодка на Събев е с дължина от 23,75 метра, широка е 6,60 метра и разполага с 4 каюти – две двойни и две единични, които могат да поберат 10 пасажери. Екипажът на яхтата е съставен от четирима човека – капитан, помощник-капитан, готвач и стюард.

Лодката е задвижвана от два мощни двигателя „Волво“ и може да развие скорост в морето до 16 възела (около 30 км). Разходът й на гориво е 250 литра на час при максимална скорост.

Баровската 24-метрова лодка на Николай Събев обаче няма да събира одобрителните погледи на туристите в Созопол, където той притежава морска резиденция в местността Буджака.

Яхтата вече е отплавала към Турция и е акостирала на пристанището в залива Анталия на Средиземно море. Приятели на 63-годишния НИколай Събев пророкуват, че той ще изкара цялото лято в турския курортен град, за да се порадва на новата си лодка.

Макар да е наел капитан и помощник-капитан за яхтата си, Събев засега предпочитал сам да управлява плавателния си съд. Той е възпитаник на Висшето военноморско училище във Варна, а преди години е заемал поста търговски директор в държавното предприятие „Параходство Българско речно плаване“.

Николай Събев прекара в голямата политика твърде малко време – едва 9 месеца, след като през 2021 година наля стотици хиляди левове в сформираната от Кирил Петков и Асен Василев партия „Продължаваме промяната“, а след изборния триумф през същата есен беше назначен за министър на транспорта и съобщенията въпреки съмненията на опозицията, че става министър, за да окрупни собствения си куриески бизнес.

Месеци след като през лятото на 2022 година кабинетът на Кирил Петков падна и Събев сдаде министерския пост, той напусна ПП, силно разочарован от сближаването й с „Демократична България“.

Все пак миналата есен Николай Събев съумя да наложи юристката си в „Еконт“ Рена Стефанова за кандидат-кмет на родния си град Русе, вкарвайки предизборен разкол в местната структура на партията на Кирил Петков и Асен Василев.

Протежето на Събев за кмет обаче не успя да достигне до балотаж дори и това сложи край на финансовите му инжекции към „Промяната“.