Не виждам пречка и нищо лошо не би могло да се случи от обединяване на военното разузнаване и ДАР. Така Емануил Йорданов, бивш министър на вътрешните работи коментира пред аудиокаста на "Фокус" подадената оставка на ген. Атанас Атанасов, който се оттегля като председател на парламентарната комисия за контрол над спецслужбите заради изказване на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че е против сливането на тези две служби.

Според Емануил Йорданов, в годините назад, двете структури са работили всяка една по своя начин и резултатите от работата им са били различни.

"Хората, които са питани по тази тема, когато излизат от средите на тези служби, вещаят апокалипсис, но не казват конкретно какво точно ще се случи след обединяването. Когато съм гледал документи от разузнаването, съм виждал неща които са ме потрисали. Например, винаги се е твърдяло, че разузнаването във вида на 1 ГУ на ДС, било нещо като връх на службите, там работили уникални патриоти и още суперлативи за тях.

Но съм виждал материали, които са писани от човек, който е бил изпратен в Мадрид да следи Царя. Навсякъде в тези документи Мадрид беше написано с "т".  А най-великият израз, който видях в този материал беше, че царят е отчаян комарджия и постоянно играе на рулетка, и постоянно печели. И за такова нещо българската държава е давала пари и очевидно не малко", разкри той.

"Да не говорим, че има и други случаи, на които съм попадал покрай делата, които се водеха при обявяване на принадлежност към ДС. В тези случаи така нареченият водещ офицер от разузнаването може и въобще да не се е срещал с човека, с който уж е работил, но си пише "срещнах се с човека, пихме две коли и две кафета, и си пише в отчета, и си прибира 10 лева, и това е разузнаване, или контраразузнаване. Така че, всички тези приказни, които са насочени единствено към това да се запази някакъв перимерът, който да остане завинати на сянка са действия, които не ме вълнуват", допълни Емануил Йорданов.

За 100-те дни на правителството той смята, че взаимодействието на тази т.н. "сглобка" е тъжно.

"То даже няма и сглобка. Сглобените партньори в един момент трябва да преосмислят участието си в този купон, докато не ги разглоби вятърът на промените", добави Йорданов. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук