Бившият шеф на полицията в Раковски Георги Илиев, който е подсъдим за взимане на подкуп, заведе дело срещу МВР заради уволнението си. Това става ясно от решение на Административен съд Пловдив, информира Plovdiv24.bg.

Илиев бе задържан на 18 април 2018 година, тъй като прибрал 20 000 лева подкуп от търговец на цигари без бандерол. Той раздал по 1000 евро на оперативните работници Валентин Гоцев и Желязко Колев, които бяха задържани с него. Заради това престъпление Илиев първо бе отстранен от поста си, а по-късно и уволнен. Именно заповедта за уволнението си обжалва пред Административния съд, като аргументът му е изтекла давност. Тоест до една година след установяване на престъплението може да се наложи дисциплинарно наказание "уволнение".

Според Административния съд обаче в случая става дума за тежко нарушение на служебната дисциплина, което предполага давност за налагане на дисциплинарното наказание две години. С този мотив магистратите отхвърлят исканата отмяна на заповедта за уволнение на Георги Илиев. 

Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд в 14-дневен срок.