Скандално бивше ченге, приближен авер на банкера беглец Цветан Василев, буни по поръчка баретите от Специализирания отряд за борба с тероризма. Спуснатата цел на ексшефа на сектор „Терор“ в ГДБОП Валентин Цоновски и компания е с наближаването на старта на мегапроцеса срещу Българския Мадоф, източил 3,7 млрд. лв. от КТБ, в специализирания наказателен съд вниманието на българите да бъде насочено към друг скандал, пише "Монитор".

Моментът за дискредитиране на държавата и разклащане на сиситемата за сигурност не е избран случайно. Точно в навечерието на българското председателство, когато у нас ще пристигнат всички европейски лидери, а ролята на СОБТ като отряд, който пази от терористи, е ключова. Колкото повече наближава сакралната дата 13 декември - обявена за старт на делото срещу Българския Мадоф, толкова повече аверите му изпадат в по-голяма истерия, а схемите им лъсват с пълна сила.

ДС

В жълто-кафявата поръчка, изпълнена точно като по учебник за обучение на кадри в бившата Държавна сигурност, бяха активирани 27 служители от СОБТ от Валентин Цоновски. Ексначалникът от ГДБОП успял да пусне пипалата си в СОБТ през заместник-командира Красимир Милушев, разказаха запознати с поръчката. Според командоси не било тайна за никой от отряда, че двамата с Цоновски завързали топла дружба още преди години, когато Милушев работел в ДАТО. След като го изхвърлили от спецслужбата, Цоновски го взел под крилото си и го внедрил в отряда, призван да се бори с тероризма. Самият Милушев е сочен от барети като човека, който е най-яростен опонент на Георги Гайков и драпа със зъби и нокти да го оглави. Разбирайки, че това няма как да стане, тъй като Валентин Радев назначил на поста Гайков, събрал свои верни момчета, съкратени преди време от ДАНС, и ги включил в сигнала срещу шефа на баретите. Никъде обаче Милушев не се осмелил да сложи лично подписа си, за да не лъсне топлата му връзка с човека, който му дърпа конците. Самият Цоновски се компрометира още преди няколко години, когато името му лъсна в списъка с хора, посещавали кабинета на Цветан Василев. Там го водил не кой да е, а лично доносникът от ДС с псевдоним Академик Огнян Стефанов, който е собственик на жълто-кафявия сайт „Фрогнюз“ и се захранва с пари от банкера-беглец, за да му пере имиджа. Та в тази връзка никак не е странно, че първо в неговата медия беше изтипосан сигналът на баретите.

Заповеди

В него 27-те командоси, от обща численост на отряда около 200 души, се жалят от шефа си Георги Гайков. Твърдят, че развалял атмосферата в отряда, толерирал свои хора и возел гаджето по молове със служебни коли. МВР шефът Валентин Радев обаче не се хвана на въдицата и разпореди проверка. Няколко дни по-късно заяви, че подозира, че атаката е с политически характер. Аргументира се с думите, че проблемите, описани в писмото, можело да се разрешат на много ниско ниво, а командосите го прескочили и се ожалили директно на премиера, парламента и т.н. В подкрепа на тезата на силовия министър идва и фактът, че за публичен говорител на 27-те барети беше инсталиран криминалният психолог Росен Йорданов, приятел на Цоновски и кръга на клакьорите, обслужващи банкера беглец. Гелосаният спец по всичко, компетентен по всички въпроси, включително и от типа коя зодия как убива, с летящ старт започна да залива с жълто-кафявите опорни точки на Василев от сайта на агент Академик. Като протъркана плоча Йорданов преповтори спуснатите от господарите му опорни точки колко е оскотяло МВР, как служителите са некадърни и страхливи, а единствения капацитет (разбирай Цоновски) вече го няма. Без изненада психологът се самоизтъква, че когато бил в системата на института по психология, всичко било по мед и масло. Сега пък „интелектуалният потенциал се сринал и цари безобразие“. Както винаги в спуснатите послания, корифеят, сразява злостно ексглавния секретар Светлозар Лазаров и наследника му на поста Младен Маринов, със заучени фрази все едно извадено досущ от учебниците по комунизъм.

Центърът

Центърът, от който се командват пипалата на Цоновски в спецслужбите, се намира в Академията на МВР, разказаха полицаи. Основен апаратчик е не кой да е, а ректорът Неделчо Стойчев, чиято дясна ръка още от Института по психология е Росен Йорданов. Ректорът-психолог беше изхвърлен от системата на МВР седмица след „Нощта на белия автобус“-23 юли 2013 г. Тогава бе установено, че Неделчо Стойчев бил включен в щаба, който да реагира на масовите протести пред парламента. Вместо да успокоява ситуацията и да съветва униформените, Неделчо умишлено давал неадекватни съвети. Не обелил и дума как може да не се стига до побои и безредици. Вместо да успокои ситуацията, корифеят в психологията объркал още повече служителите на терен. Тогавашният министър Цветлин Йовчев го махна 6 дни по-късно с мотива, че или е некомпетентен, или е опитал да саботира работата на полицаите. Звездата на Неделчо Стойчев обаче изгрява отново, когато за служебен вътрешен министър е назначен Йордан Бакалов, или още както е известен „доброто момче на Иван Костов“.

Топлата връзка

Веднага щом встъпи в длъжност, момчето на Драгалевския лаборант и авер на Цветан Василев назначава Неделчо за шеф на кабинета си. Изведнъж Стойчев получил огромна власт, включително решавал кой сигнал до Бакалов, къде да бъде насочен. Борави с класифицирана информация, включително и за корупция, която не е ясно къде подава и за какво ще се използва. Като отплата за добрите действия, Стойчев бил инсталиран за зам.-ректор в Академията на МВР. Миналата година заема заветния шефски пост, който му дава пряк достъп до редица оперативно интересни информации.

В сформираната от Цоновски и Стойчев шпицкоманда за оклепване на МВР се включват още редица служители на средно и ниско ниво, които на практика имат възможност в реално време да изнасят оперативно интересни информации от силовото ведомство. Ако се съди по сигнала на баретите, явно е в кой център отива и за какво се използва.

Пред него се гръмна убиецът на Мирослава


Най-големият професионален гаф, извършен от Цоновски, е „самоубийството” на перничанина и убиец на Мирослава - Стойчо Стоев. Мъжът се гръмва в слепоочието със собствения си пистолет, докато е с белезници на ръцете и в присъствието на антимафиота и двама негови колеги. В свое разследване „Телеграф” разкри, че истината покрай тази смърт е старателно покривана от участниците в събитията, а съмненията относно това какво в действителност се е случило тогава остават и до днес. Интересен факт е, че участие в тази „ювелирна” акция взима и тогавашният шеф на Института по психология на МВР Неделчо Стойчев. Според бивши колеги на Стойчев психологът е участвал и в действията по замазването на гафа със смъртта на Стойчо. Стойчев е изстрелян на предна линия, като имаше задача тотално да обърка обществото по случая, твърдят дългогодишни полицаи. Вместо да внесе яснота, шефът на психолозите от МВР съвсем разми картината само с една цел ­ да не лъснат безумните грешки на Цоновски, категорични са колегите им. От доклада на парламентарната комисия, която разследва т.нар. самоубийство на Стойчо пък стана ясно, че служителите на ГДБОП са нарушили поне дузина членове на Наказателнопроцесуалния кодекс при ареста и смъртта на перничанина. Така реално бопаджиите са направили напълно невъзможно разкриването на цялата истина за убийството на 17-годишната Мирослава Николова.

Момчето на Командира го спасява

В средата на 2013 г. скандалният антимафиот Валентин Цоновски е отстранен от МВР с решение на тогавашния вътрешен министър Цветлин Йовчев. Формалният повод е достигане на пенсионна възраст, но за всички във вътрешното министерство е ясно, че се прави, за да бъдат разчистени гнили ябълки в системата. Тогава е махната и дясната ръка на Цоновски ­ Йордан Монов. Бившият шеф на антитерора на ГДБОП обаче обжалва решението на Йовчев пред Върховния административен съд, където тричленен състав потвърждава отстраняването му в началото на 2014 г. До определение на горната инстанция – петчленка, обаче така и не се стига. Причината е, че кабинетът „Орешарски” подава оставка и начело на вътрешното ведомство като служебен министър застава Йордан Бакалов - вярното момче на Иван Костов и най-верен авер на беглеца Цветан Василев. Едно от първите решения, които той взема след заемането на високия пост, е не да се погрижи за изкореняване на престъпността, а да отмени заповедта за махането на Цоновски. Така през октомври на заседанието на петчленката във ВАС се явява юристка от МВР, която носи заповед от новия си началник. Документът е от 4 септември 2014 г. и с него пенсионирането на антимафиота е отменено. В момента Цоновски отново е извън системата, но има пипала в доста от ключовите служби.