Изненадан съм от мотивите за освобождаването ми от АПИ, не се страхувам от проверки. Това каза бившият председател на УС на пътната агенция Георги Терзийски, който беше освободен от длъжност, предава „Фокус“.

Освен Терзийски са освободени и членовете на УС на АПИ и проф. Олег Асенов.

В прессъобщение от МРРБ уточниха, че досегашното ръководство на Агенция „Пътна инфраструктура“ е освободено заради плащане на аванси за строително-монтажни работи за обекти, които нямат проектна готовност и разрешение за строеж към 26.05.2021 г.

„За мен е изненадващо това, което чувам като мотиви. Нека от МРРБ отговорят за кои обекти и какви действия става въпрос. Вчера подписах своята заповед в 17.40 ч. До 17.40 ч. аз и УС на АПИ сме били в правото си да извършваме всички правомерни действия, които трябва да се извършват в управленската дейност.

Аз съм изключително изненадан от написано, това е меко казано. Не е обосновано една заповед да бъде връчена в края на работния ден считано от същата дата“, заяви Терзийски.

„Излизаме и си тръгваме с удовлетворението, че сме свършили не малко неща в периода, в който бяхме заедно. Благодаря на колегите, служителите на АПИ. Свършихме много работа, сигурно е могло повече и по-добре“, каза още той.

Терзийски заяви, че Агенцията винаги е била обект на проверки, като посочи, че дори и в настоящия момент се извършват такива от АДФИ и Сметната плата.

„Ние като екип не се страхуваме да бъде проверявана нашата дейност. Нека се говори с конкретни факти, цифри, обекти. Тогава бих коментирал. Но тази тенденция, не само по отношение на АПИ, да се говори без конкретика не е полезна дори и за новия екип, който в момента влезе в Агенцията“, посочи Терзийски.