Управителят на фирма "Еко кемп Парадайс" Димитър Димитров се оплака от брутална репресия от страна на РИОСВ-Бургас.

Аз съм изцяло изряден, имам всички документи. Аз съм единственият човек, който е пратен на преценка ОВОС заради това, че слагам дървени декинги. Това заяви Димитров пред БЛИЦ.

Пред медията ни бизнесменът от Бургас разказа, че фирмата му иска да изгради екокъмпинг на Шофьорския плаж в Аркутино.

„Земята е урбанизирана, не е на самия плаж, не сме заградили плажа. Преди месец и малко започнах процедурата, като входирах документи в РИОСВ, стандартна процедура. Първо ми започнаха спирачките от РИОСВ. На четвъртия ден ме излъгаха, че ще ми дойдат на проверка, за да установят дали има някакви нарушения, дюни и т.н. Така и не се свързаха с мен. Във въпросния ден звънях няколко пъти, но не ми вдигнаха.

Снимка: Флагман

Мой приятел обаче ми каза: „Тук има някакви хора в имота ви". След 30 минути на място заварих хората от РИОСВ. Когато ги попитах мога ли да им помогна, те ми казаха „Не”. Казах им, че са в частен имот, земята е урбанизирана. Тогава чак ми казаха, че са от РИОСВ. След въпрос защо не са ми са обадили, една жена ми заяви, че не са длъжни да го правят, защото си извършват техните огледи.

Когато ги попитах кои са, жената ми каза, че е временно изпълняващ длъжността директор на РИОСВ Димка Стойкова. С нея имаше още трима души, но никой не се представи. Както нямаха нужда от мен, така започнаха да се заяждат, проектът ми какъв бил... Започнаха да ми обясняват как ток и вода щели да вървят заедно и т.н.", обясни Димитров пред медията ни. 

"Оттам, на следващия ден, ми назначиха преценка ОВОС. Преценка ОВОС за временно поставяеми обекти е меко казано смешно. Аз искам да изградя глемпинг – той се състои от 15 дървени декинга, върху тях се слага метална рамка и шатра отгоре, за да стане като палатка. Това се водят градински елементи. От тях исках само да си прекарам ток и вода.

Те ме назначиха на преценка ОВОС, която се проточва между 6 м. и 1 година минимум. Отидох в Община Созопол и попитах дали мога да си сложа палатките и да функционирам лятото, за да не изтърва сезона. Бях в пристъствието на кмета, представители на РИОСВ и зам. главният архитект на общината. Те ми казаха, че не виждат никаква логика да искам разрешение да си построя палатка, декинг в имота си. Опитвам се да направя нещо мега еко съобразно. В имота няма пясъчни дюни, не е заграден за плажа", каза още той. 

"Днес, след като се прибрах от интервю с бургаски сайт, ми се обади майка ми, за да ми съобщи, че пред дома ни има трима полицаи, които ме търсят. Аз бях много учуден. Казах й да ми даде номера ми, те ми се обадиха след около 30 минути  и ми казаха, че ме търсят, за да ми връчат акт от РИОСВ.

Отидох в Първо Районно в Бургас, посрещнаха ме трима полицаи. Взеха ми личната карта, за да ми запишат данните и ме поканиха да се кача на втория етаж, но ми върнаха личната карта веднага.

Там бяха хората от РИОСВ. Те започнаха да ми обясняват, съм направил оградата по-широко, влязъл съм  в държавен парцел, в който имало сиви пясъчни дюни. Да съм влязъл 2-3 метра, това е тотална глупост. Оттам ми назначиха акт, подписан от Димка Стойкова, че ми спират дейността по изграждането и монтажа на каквото и да било в обекта.

Казах им, че имам от Община Созопол писмо, но те казаха, че това не ги интересува. В писмото на Община Созопол пише, че не ми трябва разрешение, за да изградя дървен декинг и палатка и да сложа екотой, защото дървеният декинг се води градински елемент.

Аз съм изцяло изряден, имам всички документи. Аз съм единственият човек, който е пратен на преценка ОВОС заради това, че слагам дървени декинги", възмути се той. 

Снимки: Флагман

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ