През тази година курортът "Св. св. Константин и Елена" започва да привлича гости от Близкия Изток и Китай, каза пред БТА търговският директор на едноименното дружество Любомир Стамболийски.

"Св. св. Константин и Елена" е първият морски курорт в България и този месец отбеляза 116-та си годишнина

По думите му въпреки предизвикателствата ръководството на комплекса посреща сезона с позитивно настроение. По традиция курортът ще разчита най-много на българските гости. Той е предпочитан и от румънци, германци, поляци и чехи.

През тази година опитваме да развиваме и нови пазари, допълни Стамболийски. Той уточни, че през зимата в курорта са отсядали групи от Испания, Франция и Швейцария, които ще пристигнат отново през лятото.

"Това са гости, които предпочитат обходния туризъм, а не само конкретно преживяване, те обикалят и посещават различни забележителности", обясни Стамболийски.

"През тази година започваме и промяна на концепциите в курорта", каза още Стамболийски.

По думите му двата петзвездни хотела премахват олинклузива за това лято и прилагат модела на нощувка със закуска или нощувка със закуска и вечеря.

"Има търсене за тези продукти, а нашето желание е да успеем да изведем туристите от хотелите и те да се възползват от заобикалящата ги преживявания, ресторанти, места за развлечения", обясни търговският директор на дружеството.

Като сериозно предизвикателство Стамболийски посочи осигуряването на персонал, като подчерта, че това не е проблем само на курорта, а на целия бранш. Той уточни, че комплексът привлича кадри основно от Киргизстан.

"Някои от хората работят вече за трети сезон при нас, част от тях научиха български, което означава, че им харесва тук и ние сме добър работодател", посочи Стамболийски.

"За преодоляването на кризата с кадрите той коментира, че това би трябвало да бъде общонационално усилие. Този проблем не може да се разреши само от туристическия бранш, защото вече е видим и в много други сектори", посочи Стамболийски.

Той допълни, че през тази година промените в наредбата за визовите работници са били адекватна първа стъпка, но са краткосрочно решение.