Бизнесмени теглят по половин милион лева, за да оцелее дружеството им, показа проучване на „Телеграф“.

За заем от 500 000 лв. трябва да се ипотекира недвижим имот, като много от собствениците залагат своите апартаменти, обясниха от фирма за кредити.

Според статистика на една от финансовите компании най-малко 40 дружества от различни сектори задлъжняват годишно. С изтеглените суми плащат заплати и борчове към НАП или правят нови инвестиции.

Теглене

Тегленето на кредити най-често се налага, за да може фирмата да обслужи своите разходи, като изплащане на заплати например, уточниха кредитори. Според данни на един от тях основно представители на малък и среден бизнес теглят между 15 000 лв. и 500 000 лв. Около десетина фирми годишно стартират бизнеса си с помощта на финансиране от заем, допълниха експертите.

Най-често компаниите влагат взетата сума в придобиването на различни активи, части от предприятия, понякога тегленето подпомага плащането на внос на продукти и др.

Парите се използват също за покупка на нови търговски обекти, закупуване на материали и оборудване, както и за погасяване на задължения към данъчните. Теглят се най-често от фирми, работещи в областта на търговията, услугите, както и от стартиращи предприятия. Сред клиентите на кредиторите са и предприемачи, които се занимават с покупка и отдаване под наем на жилища и офиси.

Оферти

Разнообразието от оферти за фирмени кредити е голямо. Предлагат се и от банки, и от фирми за кредити. Сред най-предпочитаните са безлихвените. Някои финансови институции предлагат целеви заеми за оборотни средства, с 0% договорена лихва и без гратисен период. За подобен заем може да бъде финансирана малка фирма, като максималният размер на сумата, която отпускат, е 15 000 лв., а минималната – 7000 лв.

Според БНБ кредитите за нефинансовия бизнес в страната са поскъпнали в края на 2022 година. Лихвите по заемите за дружества в левове за суми до 1 млн. евро са се повишили до средно 3,24% през декември спрямо 3,20% месец по-рано и 2,77% преди година. Анализите на банкери сочат, че се е повишило и търсенето на фирмени кредити, като за година ръстът е от около 10 на сто.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук