Българска общност, ръководители на органи на местното самоуправление в Украйна, изпратиха остро писмо до Народното събрание, което е адресирано пряко към лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов. 

В писмото те осъждат изказванията на председателя на партията "срещу украински граждани, получили временна закрила в България, както и в подкрепа на сепаратистки идеи". 

Миналата седмица Костадинов заплаши украинските бежанци у нас с изселване и заговори за "автономия" на населените с българи райони в Украйна.

"Ние, представителите на местните власти на Украйна, градовете и селата на Одеска област, където компактно живее българската общност, осъждаме изказването на лидера на партия "Възраждане" Костадин Костадинов относно идеята за автономия на българите в Южна Бесарабия. 

Това е груба намеса във вътрешните работи на държавата Украйна, подкрепа за сепаратизъм и руска военна агресия срещу Украйна", твърдят бесарабските българи.

В декларацията те припомнят, че едва след възстановяването на независимостта на Украйна през 1991 г. етническите българи са получили всички законодателни и фактически възможности да запазят своята идентичност, да изучават и развиват своя език и култура.

Бесарабските българи призовават българския парламент "да осъди ръководството на партия "Възраждане" в опитите му да се намесва във вътрешните работи на Украйна и да използва украинските етнически българи като инструмент за прикриване на своите мръсни политически интереси.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук