Две години след пандемията българин още чака багажа си от Ухан, тъй като не може да пътува дотам.

Градът пребори вируса и в момента няма нито един положителен случай, но все още е затворен за туристи. Мерките са драконовски. Могат да прибират само местни.

Това разказа пред „Монитор“ Стоян Конев, който се оказа в „епицентъра“ на пандемията и успя да се прибере у нас през февруари 2020 година.Багажът му все още е там и очаква да му го изпратят след няколко месеца.

„В момента няма как да пътувам до Ухан, нужна е основателна причина. Има много изисквания. Трябва да си китаец или да имаш роднини там, официална покана, като за начало одобрена от правителството. Снимка на белите дробове с лекарско мнение, и то само от определени болници.

Нужни са и два последователни PCR теста през един ден, отново от определени места. Те трябва да са направени две седмици преди пътуването. Трябва и трети PCR 24 часа преди полета“, обясни Стоян.

Пътуващите до Ухан след това трябва да преминат и през 14-дневна карантина в хотел при пристигане в основните градове. 

След това следва още една карантина, от седем дни, отново в хотел, но в последната дестинация. И всичко това на собствени разноски.

„Преди ходех за китайската Нова година и сега много ме е яд, че не мога да съм там. Иначе хората се върнаха към нормалния ритъм на живот - ресторантите и клубовете са отворени. За да те допуснат обаче, отново е нужен определен сертификат.

Много са стриктни там, ако има само един положителен случай, веднага затварят целия град. Обявяват пълен локдаун“, обясни Стоян.

Той разказа, че в момента децата там ходят присъствено на училище. Маските не са задължителни, но масово ги носят.

„В Ухан се разхождаха с маски още преди пандемията, това е обичайно за тях“, разказа той.

Колкото до видеото, което преди време бе разпространено в социалните мрежи и се твърдеше, че е от пазара в Ухан, Стоян категорично заяви, че кадрите не са оттам.

„Има много пазари там. Клипът, който се разпространяваше в интернет, обаче дори не е от Китай. На видеото дори се виждаха пари в портфейла на снимащия и банкнотите бяха сини.

В Китай банкнотите са червени. Ухан е мегаполис - там е все едно друг свят. Няма такива пазари“, обясни Стоян.

Той се надява скоро да може да пътува отново и да отиде там, защото му харесва не само градът, но и хората.

„Китайците са мили и добри, само в Ухан са малко по-особени. Мога да направя сравнение със софиянци и перничани. По-лесно се палят. По-темпераментни са. Но много искам да отида отново“, каза още той.