По малко от половин година след появата й над 1000 професионалисти и начинаещи вече “копаят” българска криптовалута в интернет. Левкойн (Levcoin) е първа по рода си, защото досегашните опити за създаване на въртуални пари у нас са базирани основно на международната криптовалута с отворен код “Етер” (Etherium), пише "Труд".

Левкойн обаче е основана на технологията CryptoNote, която се счита за по-добра от тази на пионера Биткойн. “При последната ни проверка в системата бяха регистрирани над 1000 IP-адреса, някои извън България. Към момента има няколкостотин постоянни копачи. IP-тата, постоянно свързани към домейна, са над 100”, уточни “Труд” Добри Божилов, основателят на Левкойн.

Основателите на “ЛевКойн” са разработили специално приложение с лесна графична програма, която да я направи достъпна практически за всеки. Проектът се нарича “ЛевКойн за баби”, което трябва да подчертае по шеговит начин лекотата и достъпността му. “Това е най-лесният начин да се влезе в системата. Работи на трите основни операционни системи. Просто трябва да се изтегли и инсталира от нашия сайт. Единствената особеност е, че при първоначалното пускане е необходимо по-дълго време за зареждане, докато приключи синхронизацията с блокчейна. Създали сме и т.нар. пул за съвместно копаене, който обединява усилията на хора с по- слаби компютри”, разкриха от екипа.