Смела, достойна, силно влюбена в професията си, съпруга, майка на прекрасни близнаци. Представям ви единствената жена в света, която е пилот на правителствен самолет - Валентина Цветкова. В рубриката “Истории на успеха с Деси Банова” по Нова телевизия, бившата синоптичка представя смелата и преуспяла българка, която може да живее и работи навсякъде по света, но е избрала да остане в родината. 

- Откъде тази любов към летенето?

- Всеки идва с някаква определена мисия на Земята.Това е моята мисия. Аз, откакто се помня като съзнателно човешко същество, нищо друго не съм желаела, освен да летя. Всички около мен усещаха мечтите ми, че аз исках да стигна по-далече, и успях.

Пътят към осъществяването на мечтата на Валя обаче е труден. Вратите пред нея в социалистическа България се затварят една след друга и никой не ѝ дава шанса да учи за пилот, но тя не се отказва. Завършва медицина, става акушер-гинеколог, но не спира да мечтае за небето. Учи спортна авиация и печели конкурс, който й отваря пътя към гражданската.

- Какво е усещането да си в облаците, какво ви дава професията пилот?

- Моят мъж много пъти е казвал, че аз съм много щастлив човек, защото работя любимата си работа. Значи освен като мисия на живота ми това стана и моя професия и няма нищо по-хубаво от това да работиш това, което те изпълва изцяло и теправи щастлив.

А самото летене - това е едно откъсване от Земята, едно откъсване от проблемите, от всички тия дребни ежедневни проблеми. Това е една свобода!

- Защо избрахте да пилотирате правителствен, а не пътнически самолет?

- По-скоро може би самолетът ме избра, а не аз него. В далечната 1999 година работех в една частна карго компания, базирана в Сингапур, и получавахме вестници. И така в един вестник прочетох, че в България се купува самолет “Фолкън” и търсят пилоти. Колегите, с които работех тогава, казаха: “Ето, Валя, това е самолет за тебе. Нямаш работа тука. Прибирай се в България, омъжвай се, лети си на фолкъна.” На мен ми се виждаше като нещо много непостижимо, защото си казвам: “Бе кой ще ме вземе на този фолкън в Отряд 28?”. Но като дойдох, почти на майтап кандидатствах, станаха нещата, започнах и вече 19-а година летя на фолкъна.

И вече 19 години Валя носи отговорността за живота на най-влиятелните хора в страната.

- Отговорността е много по-голяма. Кой седи зад тебе, той е човек, ти отговаряш за живота на тези хора и отговаряш и за собствения си живот. В колата имам една рисунка на децата ми, на която са ми написали на английски: I love mom. И съм си я сложила и съм забранила да я махат, защото някой път, като се увлека и карам по-бързо и погледна, си казвам: “Опа, има едни любими хора, които мен ме чакат да се прибера жива и здрава.”

- Вие сте майка на две прекрасни деца. Как съчетавате ролята на майка с пилотирането?

- Благодаря на Господ, че ми ги даде, защото в един момент може би всички ме бяха отписали, че няма да се омъжа, че няма да имам деца, но Господ е велик. Имаме близначета, които са на 9 годинки - момиченце и момченце, и благодарение на подкрепата на моя любим съпруг аз продължих работата си като пилот. Той много ми помага, също и татко, да е жив и здрав и той! И така, те нямаха още една годинка, когато ме върнаха на работа, и благодарение на тяхната подкрепа, на това, че дечицата ни са много оправни, аз продължавам да работя.

- Каква е цената, която плащате, за да може да пилотирате?

- Цената е много голяма. Почти няма празник, на който да не съм на работа и да не съм с тях. Те са свикнали, но пък за сметка на това малкото време, през което сме заедно, го използваме пълноценно. Може би бяха на три годинки на коледен концерт с татко им. И когато приключва вече тържеството, те трябва да излязат на сцената Дядо Коледа да им подари подаръците. Дъщеричката ми излиза по чорапогащник, защото учителката не е смогнала да ги преоблече. Това нещо, когато го гледах, после не мога да го забравя, то ми е в съзнанието и казвам: “Да, аз ще продължавам да летя, но тази болка ще остане  в мен - че може би  не съм пълноценна майка или такава,  каквато очаква  обкръжението около нас в България.”

И въпреки че в света има стотици жени пилоти, Валя и до днес остава единствената в света - пилот на правителствен самолет, а от 1995 г. членува в Световната общност на жените пилоти.

- Имало ли е момент, когато сте в пилотската кабина и сте усещала страх?

- Страхът е на Земята.

- Вие успявате да осъществите мечатата си и да полетите. Какво е вашето послание към всички, които искат да полетят и да осъществят своята мечта?

- Небето е огромно, има място за всички. Бъдете живи и здрави и следвайте мечтата си!