Тя се казва Вера Страхилова Александрова и е родена в Лом. Прогимназиалното си образование завършва в основно училище “Константин Фотинов”, а след това учи в гимназията с преподаване на руски език “Димитър Маринов” в родния град. 

Тъй като от малка проявява интерес към рисуването, а и талант не й липсва, учи в художествена паралелка. Нейни учители са Огнян Боянов, Боян Иванов, Кирил Апостолов. По-нататъшното й развитие е под зоркото око на забележителния ломски художник Иван Маноилов. 

Винаги следва неговия съвет по-малко да нарисува, но да бъде “изпипано” отвсякъде

Вера е с усет към прекрасното в заобикалящия ни свят. Трудолюбива и упорита, не се предава пред трудностите. Нейните картини стават все по-хубави, наситени са със светлина, цвят и красота. Използва предимно акварел и масло. Тематиката е разнообразна, но преобладава природата с цялото свое величие, а най-вече рисува цветя, като разкрива тяхното великолепие. 

Вера продължава образованието си във ВТУ “Кирил и Методий”, специалност мениджмънт и маркетинг, но винаги е в света на изкуството - посещава концерти на известни музиканти, вълнува се на театрални и балетни представления и, разбира се, продължава да рисува, защото това й носи най-голямо удовлетворение.

От 12 години Вера живее в Ню Йорк, защото е щастливо омъжена за американец. Нещо любопитно за него - той е част от охраната на бившия американски президент Доналд Тръмп

Щастлива е, защото е сбъднала своята детска мечта - да живее и се развива в страната на неограничените възможности. В САЩ запазва и българското си гражданство. Не забравя родината си. Често се връща в родния Лом, за да се разходи по неговите улици, да се види със стари приятели и да постои на дунавския бряг.

Изложбата на Вера Страхилова Александрова предстои да бъде открита в една от най-големите галерии на Манхатън, район на Ню Йорк. И този път в картините, нарисувани с любов и майсторство, преобладават цветята, а тяхната царица, българската роза, със сигурност ще привлече погледите на много американци.

Да се надяваме, че нашата съгражданка в скоро време ще представи своя художествена изложба и в родния си град, за радост на ломчани. 

Георги ПЕТРОВ, Лом