От 50 изпратени български вина 18 получиха медали на престижния конкурс Vinalies Internationales. Виненото събитие се организира от Съюза на енолозите във Франция и се проведе в Париж в началото на месеца. Единственото златно отличие отиде за тероарно вино от микрорайон Болярово на „Вила Ямбол“. Избата бе и производителят с най-много медали от страната – общо пет. Със сребро бяха отличени нейните вина Kabile Резерва Каберне Совиньон 2014, Kabile розе от Сира 2017, Kabile Мерло и Каберне Совиньон и ракия от сорта Мускат.

Виното на „Вила Ямбол“ със златен медал е произведено от лозов масив до град Болярово. Там избата разполага с близо 500 дка от френския сорт Каберне Совиньон – като една част от масива е по-стар, засаден 2004 г., друга – през 2007. Награденото вино е отлежало 18 месеца във френски бъчви – 1/3 нови, 1/3 на първо зареждане и 1/3 рециклирани. Гроздето се бере на ръка при контролиран добив, разказаха от екипа на избата. В момента „Вила Ямбол“ бутилира бутикова партида от Болярово и се очаква да го пусне на пазара през септември. Освен него, производителят има амбицията да предложи през есента още две тероарни вина от микрорайони – от Тополица и от Тенево.


Тероарът е ключова характеристика за високия клас вина и представлява комбинацията от почвите, климатът, наклонът на лозето и други фактори, които определят специфичния вкус и узряването на гроздето в определен район, микрорайон или отделен парцел. Новият по-висок клас вина показва една различна посока на развитие на „Вила Ямбол“, която през годините се наложи като водещ производител на по-масов клас продукти. Избата управлява близо 10 000 дка собствени лозови масиви и изнася успешно вина в 20 държави от целия свят.


Тази година на Vinalies Internationales участваха над 3500 изпратени проби. За пет дни общо 150 винени експерти от 40 националности се включиха в сляпата дегустация. Те са разделени в групи от 5 до 7 души, като по регламент двама от членовете на всяка комисия трябва да са французи. След сляпа дегустация на всяка една проба председателят на комисията обобщава в реално време направените коментари и, ако е необходимо, се пристъпва към дискусия, докато се оформи единно мнение за виното.