Известни българи от арменски произход благодариха на България, че е тяхна родина. Те участват в импровизиран видеоклип, с който общността на арменците благодари за гостоприемството на българите, които преди близо 100 години отворили домовете и сърцата си за търсещите спасение от гоненията в Османската империя арменски бежанци.

Режисьорът Маги Халваджян, композиторът Хайгашод Агасян, журналистът Антон Хекимян, илюзионистът Астор, певицата Хилда Казасян и още много други именити личности от различни сфери, потомци на няколко поколения арменски бежанци от началото на XX век, записаха своите послания за благодарност и ги обединиха в импровизирано видео обръщение към всички българи.

"Избрахме именно този начин да отбележим 24-ти април, защото въпреки тъгата и трагизма на събитията от 1915 година, този ден за нас също е повод да се отблагодарим за помощта и милосърдието на българския народ, благодарение на който днес ние живеем, работим и развиваме нашата родина България", подчертават инициаторите на видеото от арменската общност в София.

Днес у нас живеят повече от 12 000 българи от арменски произход. Общността е концентрирана предимно в големите градове, като освен с предаваните като семейна традиция ювелирни занаяти, бижутерия, златарство и часовникарство, арменската общност е известна със своите разнообразни културни и образователни инициативи.

От няколко години в София се строи и арменска църква, която общността гради с подкрепата и дарения на сънародници и институции. Градежът на храма е в своята финална фаза и арменците в столицата се надяват църквата да отвори врати още през следващата година.